IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има сериозен воден недостиг

Местното стопанство използва между 4 и 10 пъти повече вода на единица БВП от подобни икономики

22:25 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Китай има сериозен воден недостиг

Китай има сериозен проблем, който е по-голям от забавянето на промишлеността или жилищния балон. Това е водата, която може да предизвика катастрофа, която да засегне цяла Азия и света, пише MarketWatch.

В доклад пред американския сенат от миналата седмица директорът за Азия на Съвета за чууждестранни отношения Елизабет Иконъми заяви, че Китай е изправен пред водна криза със сериозни последствия, ако правителството не я овладее през следващите няколко години.

Според китайски данни повече от 400 градове не разполагат с достатъчно вода, като 110 от тях са изправени пред сериозен недостиг.

Основен виновник е индустрията, след като икономиката използва между 4 и 10 пъти повече вода на единица БВП от подобни икономики, като замърсява съществуващите водни ресурси с притеснително темпо.

Китайски доклади сочат, че 90% от водата на повърхността е замърсена, а 25% от водата в речната система на страната е толкова мръсна, че не може да бъде използвана в индустрията или селското стопанство.

Повечето вода не е годна за пиене, като тези, които я ползват, рискуват здравето си. Замърсяването се пренася в хранителната система, в това число ориза.

Правителството на Китай осъзнава проблема, но решения като повишаване цената на водата се придвижват много бавно.

Резултатът от всичко това може да бъде здравна криза в Китай и открити конфликти със съседните държави. Китай контролира притоците на много от най-важните азиатски реки като Иртиш, Меконг и Брахмапутра, което поражда регионални напрежения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още