IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кърваво бъдеще очаква Сирия и след Асад?

Тъй като различните общности са ръководени чрез и стимулирани към насилие, едва ли страната скоро ще намери покой

11:51 | 09.09.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Противоречивостта на фигурата на Асад личи дори и по улиците на столицата на Сирия Дамаск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Противоречивостта на фигурата на Асад личи дори и по улиците на столицата на Сирия Дамаск. Снимка: Ройтерс

Въпреки че този ход до голяма степен е спомогнал на френските власти да спечелят позиции в региона, той е извършил рязко и същевременно субективно и незаслужено разслоение на сирийското общество. В резултат страната се намира в постоянно напрежение от 1946 г. насам, когато бе обявена независимостта на първата в историята сирийска република.

След поредица от управленски смени и постоянна политическа нестабилност през 1971 г. президент става Хафез Асад, който заема поста до смъртта си през 2000 г. Под негово ръководство Сирия преминава към силно авторитарна еднопартийна система, разчитаща почти изцяло на влиянието на алауитите над консервативното ислямистко мнозинство на сунитите.

Въпреки надеждите на опозицията да разбие политическия монопол след смъртта на Хафез Асад постът веднага е зает от сина му Башар. Образован на Запад, с привидно свежи и интересни идеи, новият лидер е надеждата на страната за възраждане на свободата и демократичността в Дамаск.

Башар Асад успя да запази крехката стабилност в страната за повече от десетилетие. Въпреки това все по-влошаващата се икономическа среда породи поредица от бунтове в целия близкоизточен регион от 2011 г. насам. Гражданските вълнения очаквано не пощадиха и Сирия.

Започналите през март 2011 г. безредици се ускориха, за да достигнат до сегашния етап на гражданската война. Бойното поле е все по-разпокъсано, като в конфликта се намесиха дори и редица неофициални военни формирования като Шабиха, екстремистката групировка Шия, както и цивилните сили на управляващата партия БААС.

Опозицията обаче е още по-многополюсна. Въпреки че Свободната сирийска армия се определя като антитеза на режима на Асад, нейната позиция далеч не е на водеща сила. Схемата на опозиционните сили показва много участници, в това число и Ислямския фронт за освобождение на Сирия, които обаче освен ненавистта си към настоящия режим имат и много собствени противоречия. Именно това е и причината режимът на Асад да запазва години наред привидна стабилност.

На фона на цялостната политико-религиозно-икономическата нестабилност на Сирия едно е ясно – режимът на Асад си отива, със или без намеса на външни сили. Малка обаче е вероятността страната да опита плавен и по-малко болезнен преход към новото управление. Сигналите за това са видими дори и в момента – Свободната сирийска армия, ръководеща обединената опозиция, продължава да оглавява движението под натиска на Катар. Дългосрочните индикации обаче са, че алиансът ще се раздели още преди войната дори да е завършила.

Нещо повече, привнесените в страната джихадисти и по-специално групата популярна като Фронт Нусра, представлява заплаха за бъдещото развитие на Сирия. Привидната цел на движението е свалянето на режима на Асад. Зад това обаче се крие по-дългосрочната идея азиатската страна да премине трайно и безвъзвратно в категорията "ислямски“. В резултат всяко бъдещо правителство вероятно ще има силни ислямистки тенденции и ще излага на опасност останалите групи, особено християнското малцинство.

Ако пък потиснатите сунити подобрят позициите си в Дамаск, то алауитите ще бъдат поставени в позицията да се борят за оцеляване. Едно е ясно – поглеждайки към всичките общности в Сирия, ръководени чрез и стимулирани към насилие и кървава борба, малка е вероятността страна да намери покой в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 10 години
Западна Европа и САЩ основните губещи в Сирия http://borsi.blog.bg/***/2013/09/09/zapadna-evropa-i-sasht-osnovnite-gubeshti-v-siriia.1146982
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Смятам, перфектен пример за "свободата и независимостта на медиите" и "плурализма", но това едва ли изненадва някой, по интересно (лично на мене) ми е, как изглежда в главите на хората, този еднополюсен свят който ни готвят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
dakl
преди 10 години
Преди два три дни , неизвестно как , се промъкна на екрана на българската телевизия през цензурата , кратко интервю на бежанка от Сирия учитеулка по професия. На услужливия въпрос на журналиста на БТ от рода на колко години е продължила стогодишната война или нали за всичко е виновен диктаторът Башар Асад жената каза приблизително следното: не е така , сега в Сирия ежедневно пристигат от другите страни хиляди въоръжени до зъби хора те рушат и избиват наред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 10 години
Много по-лошо - Либия 2!Някой скоро чел ли е нещо, гледал ли е нещо за Либия по т. н. световни медии, които имат задачата да моделират мнеието на бройлерите? Няма и да видите - това, което става в Либия не става нито за описване, нито за показване!Както и в Ирак, и в Либия целта е постигната: нито Саддам, нито Кадафи заплашват долара като разплащателно средство при търговията с петрол! Като бонус - контрол над доста богатите залежи...И в Сирия целта е да се отцепи едно парче в северните провинции, контролирано от стипендиантите на Катар и СА - ***-меч на исляма, за да може да мине тръбата с катарски газ до Средиземно море. Останалото си е "вътрешна работа" на "свободния сирийски народ" и управлението, което демократично ще си избере... хехеНо това, при положение, че "освобождаването и демократизирането" премине по безпроблемния иракско-либийски сценарий. В Сирия обаче нещата не са така прости, видно от последните събития... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Нали и в Ирак имаше химическо... после не намериха...Вчера гледах едни гадости в нета, които се твърди, че са извършени от противници на Асад... Сбъркана работа, явно няма невинни в ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Точно това имах предвид: 1. Не съм толкова наивен да смятам, че Асад е докарал земния рай за сирийците, но изброените в цитата жертви и последици, са пряко следствие от инспирирания и подкрепян от вън въоръжен конфликт.2. Сценария за бъдещето на Сирия, струва ми се е един: Ирак 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всяко конкретно управление /режим/ си има недостатъци, но нова което ги "чака", ще е с много повече от настоящото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
"Режимът на Асад се оказа наистина кървав повече от 100 000 убити, над 130 000 изчезнали или задържани, стотици хиляди ранени и около 3 млн. емигрирали за постоянно от страната от март 2011 г. "------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Доста манипулативно твърдение, защото това ,по скоро е резултата от милитаризарния конфликт на сирийска територия, активно подкрепян и инспириран от външни фактори, а не пряко следствие от съществуването на "режима". Иначе за сценария по който ще продължи живота там имаме кристално ясен пример: Ирак - цяло десетилетие на разруха, човешко страдание и безвластие... много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още