IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абе пред Wall Street: Инвестирайте в Япония

Токио преговаря с Вашингтон за изграждането на високоскоростна влакова система, свързваща американската столица с Ню Йорк

12:38 | 26.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Абе пред Wall Street: Инвестирайте в Япония

Японският премиер Шиндзо Абе призова Wall Street да инвестира в Япония, като обеща, че островната страна ще се превърне отново в движеща сила за възстановяването на световната икономика.

Апелът си към инвеститорите Абе направи по време на реч пред Нюйоркската фондова борса в сряда. Японският министър-председател обеща сключването до края на годината на регионални споразумения за свободна търговия, чрез които да се насърчи търсенето и предлагането на широка гама японски продукти в САЩ – от традиционното за страната суши до осветителни тела.

"Японската икономика, която виждаме сега, е изключително добра", каза Абе в Ню Йорк, призовавайки пазарните участници да се доверят на "Абеномиката".

Шиндзо Абе потвърди също, че Токио е в преговори със САЩ и за изграждането на високоскоростна влакова система, свързваща Ню Йорк и Вашингтон за по-малко от час.

Във втората си реч за деня пред Hudson Institute премиерът защити увеличенията на правителствените военни разходи и заяви, че иска Япония да бъде с "активен принос за мира".

Aбe встъпи в длъжност през декември 2012 г. с обещанието да съживи буксуващата японска икономика, реализирайки мащабните икономически реформи, известни под названието "Абеномика" – комбинация от драстични изменения в паричната политика, фискални стимули и регулаторни промени. Впоследствие икономиката изживя три поредни тримесечия на разцвет, а борсовият индекс Topix нарасна с над 40% от началото на 2013 г.

Коментирайки политиката по сигурността на Япония, Шиндзо Абе защити позициите на правителството въпреки множеството критики от опозицията. "Ние имаме непосредствен съсед, чиито военни разходи са най-малко два пъти по-големи от нашите", отбеляза Абе, визирайки Китай, с който Япония е въвлечена в териториален спор.

По думите му японският бюджет за отбрана е покачен само с 0,8 на сто през настоящата година. "Така че потърсете ме, ако искате дясно-мислещ милитарист", добави шеговито премиерът пред Hudson Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още