IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония ревизира нагоре оценката си за икономиката

Японската икономика се възстановява с умерени темпове, се посочва в месечния правителствен доклад

09:41 | 13.09.13 г.
Япония ревизира нагоре оценката си за икономиката

Управляващите в Япония обновиха своята оценка за националната икономика през септември за седми път през настоящата година, стимулирани от нарастването на капиталовите разходи. Решението е още един знак, че водената от премиера Шиндзо Абе политика за повишаване на растежа дава своите положителни резултати, пише CNBC.

Месечният доклад на правителството разглежда националната икономика като "достатъчно силна да се справи с планираното увеличение на данъка върху продажбите". Въпреки цялостния оптимизъм анализът е сравнително умерен във вижданията си относно перспективите пред потребителските разходи и износа.

Изгледът на управляващите относно дефлацията остава без изменение спрямо август, отбелязвайки, че страната се приближава към пълното излизане от близо 15-годишния период на поевтиняване на цените. Отстъпление в стойностите продължава да се забелязва единствено при енергийните продукти и пресните храни.

"Японската икономика се възстановява с умерени темпове", се посочва в правителственото изследване за деветия месец на 2013 г. Резултатът е по-оптимистичен, отколкото през миналия месец, когато бе посочено, че икономиката "прави някои стъпки към устойчиво възстановяване".

По-рано тази седмица Токио ревизира рязко в посока нагоре икономическия си растеж през второто тримесечие до 3,8% на годишна база. Капиталовите разходи пък се повишиха за първи път в последните 18 месеца.

Въпреки че вътрешното търсене е силно през 2013 г. , оценката на потребителските разходи бе пониженa след лекото забавяне на продажбите.

"Това е само леко понижение", заяви пред репортери държавен служител. "Ние все още сме на мнение, че потребителските разходи ще продължат да се подобряват. Ръстът на капиталовите разходи също е важен фактор за качеството на самостоятелното устойчиво възстановяване", добави още служителят.

Междувременно публикуван в петък доклад на японското икономическо министерство показа, че общата продукция на промишлеността в страната е нараснала с 3,4% през юли на месечна база в сравнение с предходния месец.

В сравнение със същия период на миналата година индикаторът се е покачил с 1,8%, слагайки край на едногодишния период на отрицателен растеж, уточняват от ведомството.

Доставките от заводите в Япония са скочили с 2% на месечна база през юли, докато спрямо година по-рано ръстът е бил с 1,4 на сто.

Икономическото министерство информира също, че материалните запаси са се покачили с 1,6% спрямо предходния месец и с 2,8 на сто на годишна база през седмия месец на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още