IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли Япония да увеличи данъка върху потреблението?

Данъкът върху стоките и услугите се очаква да нарасне до 8% през април 2014 г. и до 10% през 2015 г.

09:53 | 08.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="text-align: justify;">Премиерът на Япония Шиндзо Абе дава изявление след победата на изборите.&nbsp;</span><em style="text-align: justify;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе дава изявление след победата на изборите. Снимка: Ройтерс

Водената от премиера Шиндзо Абе управляваща коалиция с лекота спечели мнозинство сред 121 места в горната камара на парламента в края на юли. Ако Абе е сериозен в намеренията си да преобрази икономиката на страната, то ключов негов ход ще бъде увеличаването на спорния данък върху потреблението, коментират анализатори пред CNBC.

Данъкът върху стоките и услугите се очаква да нарасне от сегашните 5% до 8% през април 2014 г. и да бъде 10 на сто през 2015 г., въпреки водените ожесточени дебати дали това е необходимо.

От една страна данъкът върху потреблението е един от инструментите, който Абе ще използва, за да подобри финансовото състояние на страната. Япония обаче, която е третата по големина икономика в света, има най-висок дълг в сравнение с този на други развити страни. Очаква се през тази година делът на дълга към БВП да се покачи на 245%.

От друга страна данъкът може да се отрази на поведението на домакинствата, с което да окаже влияние на вътрешното потребление. Това ще забави възстановяването на икономиката, а Абе се опитва да подобри положението в страната с помощта на комбинация от агресивни парични стимули и фискални мерки.

"Решението дали да се повиши данъкът върху потреблението най-рано през април следващата година е внимателно обмислен ход - както за икономиката, така и за доверието към Абеномиката", каза Николас Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy. „Последното увеличение на данъка върху потреблението в Япония предизвика рецесия. Но ако г-н Абе разсее съмненията дали това ще се случи, то доверието у фискалната му програма ще нарасне“, добави още той.

След изборите анализаторите посочват кабинета на Шиндзо Абе като най-стабилното правителство от 2006 г. насам, когато премиер бе Юниширо Коидзуми. Те обаче имат известни опасения, че категоричната победа ще отслаби решителността на Абе да продължи с болезнените икономически реформи.

В изявлението си след победата Шиндзо Абе сподели, че през есента ще вземе решение за данъците, като това зависи от представянето на икономическите индикатори, предава Ройтерс.

„Трябва да има данък върху потреблението, защото ако няма, то ще бъде трудно да се стабилизират публичните финанси. А като имаш план за растеж на икономиката, все пак трябва да покажеш някаква фискална отговорност“, споделя мнението си Ричард Джером, главният икономист на Централната банка на Сингапур.

„Япония има неефективна данъчна система. Ефективността на данъчната система трябва да се подобри чрез повишаване на косвените данъци. Воденето на стабилен курс ще бъде от ключово значение, за да се привлече вниманието на инвеститорите“, казва Йеспер Кол, директор на отдела за анализи на JP Morgan Securities в Япония.

Други анализатори смятат, че повишаването на данъка върху потреблението ще свие разходите на домакинствата и ще прекъсне положителния тренд на японски акции, които прибавиха 40% към стойността си тази година. Затова е много важно какво ще решат политиците през октомври, когато ще обсъждат дали да увеличат данъка върху потреблението. Стъпка, която Абе отлага вече няколко години. Данъкът трябва да донесе достатъчно приходи в хазната и да се справи със сивата икономика без да удря потребителите, коментират още анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Подготвителен въпрос за встъпване в темата с цел минимизиране на очакваните самоубийства... Решено е да сринат валутния курс на йената и да им вдигнат данъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още