IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абеномиката засилва жилищния ръст в Япония

От края на миналата година, когато Абе пое властта, активността се разпростира от столицата към големи градове като Осака и Нагоя

15:43 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Абеномиката засилва жилищния ръст в Япония

Наомаса Мурата се жени преди две години, но едва през април тази година 38-годишният изследовател решава да се изнесе от апартамента на родителите си в собствено жилище, пише Financial Times.

Получаването на ипотека, покриваща 94% от цената на имота за 320 000 долара в Ота, недалеч от летище Ханеда в Токио, е било "лесно", споделя Мурата, като допълва, че плаващата лихва от 0,875% няма да се отрази сериозно бюджета му.

"Решихме, че моментът е подходящ... Очакваме цените да започнат да се покачват, ако дефлацията най-накрая свърши", казва той.

Жилищното възстановяване в Япония е един от аспектите на т. нар. "абеномика" - кампанията на премиера за съживяване на третата по големина икономика в света, където споровете често са съсредоточени върху стимули за износа или отключване на потреблението.

От края на миналата година, когато Шиндзо Абе дойде на власт, активността се разпростира от столицата към големи градове като Осака и Нагоя. Купувачите се активизират благодарение на ниските разходи за кредитиране и нарастващото усещане, че цените вече няма накъде да падат след дългите години на непрестанно понижение. 

"Определено исках да купя нещо преди лихвите да се повишат", споделя Масаюки Осада, 33-годишен мениджър от компания за управление на имоти, който през април е теглил заем за 34 млн. йени с плаваща лихва, за да си купи апартамент за 40 млн. юни в Токио. Подобни имоти обикновено носят доходност от наем от 3-4% годишно, което дава на купувачите солиден буфер срещу евентуален ръст на лихвите.

Строителите реагират на тази ситуация. Според данни от миналата седмица през юли броят на стартиралите жилищните проекти през юли е нараснал с двуцифрено число за трети пореден месец. При подобно темпо през финансовата 2013 г. новото строителство може да надхвърли границата от 1 млн. за първи път от пет години насам.

Банките също бързат да отговорят, като се ангажират да понижат лихвите. Bank of Tokyo-Mitsubishi обяви, че в края на септември ще понижи 10-годишната фиксирана ипотечна лихва за повечето си клиенти от 1,7% на 1,5% годишно.

В Musashino Bank ръстът на жилищните заеми от април насам е с около 8% месечно. Ипотеките могат да се увеличат още повече през идните месеци, твърди вицепрезидентът на финансовата институция Масами Курихара, като посочва, че купувачите бързат да изпреварят очакваното повишение на данък потребление през април 2014 г.

В същото време нараства и броят на чуждестранните купувачи, привлечени от 20-процентния спад на йената от средата на ноември миналата година насам. В елитните квартали на Токио Азабу, Акасака и Аояма особено активни са купувачите от Сингапур, Хонконг и Тайван, привлечени от факта, че цените там са с между 40 и 70% по-ниски в сравнение с подобни имоти в родината им.

За момента повишението на цените е скромно. Експертите са на мнение, че не може да се говори за бум и пазарът има още доста възможности за възстановяване.

Политиците обаче правят всичко възможно да запазят съживяването на пазара. За разлика от други развитие пазари, където мнозина се тревожат, че отхлабената финансова политика в комбинация с вълните от спекулативни сделки от чужденци изтласкват цените до твърде високи нива, Абе и съюзниците му не се боят да говорят за "ефекта на забогатяване" от по-скъпите имоти. Според тях нарастващите цени на активите ще увеличат търсенето, което на свой ред ще засили производството и заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още