IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Япония привлича частни азиатски инвеститори

цените са по-ниски в сравнение с Хонконг, Сингапур, Тайван и Китай, а доходността от инвестицията достига 8%

13:15 | 05.08.13 г.
Пазарът на имоти в Япония привлича частни азиатски инвеститори

Когато Джулия Чан, 48-годишна тайванка, която поделя времето си между Тайван и Токио, решава да диверсифицира чуждестранните инвестиции на семейството й, тя избира недвижимите имоти в японската столица, където цените падат от двадесет години насам, пише Bloomberg.

Чан, която е бивша стюардеса, в момента търси третия си апартамент в Токио, където интересът от страна на чуждестранни купувачи непрекъснато нараства, след като премиерът Шиндзо Абе дойде на власт през декември с обещание да сложи край на дефлацията, подтискаща сектора.

"Имотите в Токио са добра инвестиция, защото са сравнително евтини", споделя Чан в интервю за агенцията от апартамента си с три спални в центъра на Токио, който е купила за 1,7 млн. долара.

Азиатските инвеститори като Чан са привлечени от доходност, достигаща 8%, както и от признаците, че пазарът на имоти се възстановява. Решимостта на првителството да поддържа йената слаба прави имотите в Япония по-достъпни в сравнение с Хонконг, Сингапур и Тайван, където властите се опитват да ограничат бурното покачване на цените.

В момента жилищата в Токио струват между 13 000 и 16 000 долара/кв. м, според данни на Jones Lang LaSalle. За сравнение, в Хонконг те се движат между 30 000 и 40 000 долара/кв. м, а в Сингапур - между 22 000 и 27 000 долара.

В Ню Йорк средната цена на кв. м за апартамент в Манхатън е 15 000 долара, според оценки на Miller Samuel Inc. и компанията за недвижими имоти Douglas Elliman Real Estate.

Цените на имотите във водещите японски градове все още са наполовина от пиковите си равнища в разгара на балона през 80-те години на миналия век. Средната цена на апартамент с три спални в Токио и околните префектури е нараснала със 7,9% през юни на годишна база до близо 500 000 долара.

Апартамент с площ от около 93 кв. м в Тайпе, столицата на Тайван, струва около 648 000 долара, според данни на местната агенция за имоти Sinyi Realty Co. Средната цена на апартамент с площ от 92 кв. м в Сингапур е около 800 000 долара, сочат данни на Savills. Апартамент от 100 кв. м в Хонконг пък струва средно 2,5 млн. долара.

Наддаването за нови апартаменти в Япония е забранено, така че купувачите участват в държавна лотария - практика, възприета в годините на балона, когато купувачите се редяха на опашки в продължение на дни, преди на пазара да бъде пуснат даден имот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още