IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Япония са паднали прекалено много

Демографските промени в страната може би са създали твърде голям песимизъм на жилищния пазар, според представител на централната банка

11:35 | 07.01.13 г. 1
Цените на жилищата в Япония са паднали прекалено много

Цените на имотите в Япония са се понижили прекалено много, след като през 90-те години на миналия век се спука балонът в сектора.

За това продупреди заместник-гуверньорът на Bank of Japan Кийохико Нишимура, цитиран от Bloomberg.

"В Япония цените на имотите са твърде ниски на фона на основните икономически показатели", посочи Нишимура. "Демографските промени в страната може би са създали твърде голям песимизъм на жилищния пазар", допълни той.

Демографските бумове често създават балони на цените на имотите, отбеляза Нишимура. Политиките обикновено са проциклично свързани с тези тенденции, което предизвиква ръст на цените поради по-свободните регулации в отговор на прираста на населението.

Спадовете обаче могат да са много сериозни след спукването на балоните, което кара политиците да въвеждат твърде строги регулации, допълни той.

В момента в редица развити страни се наблюдава "регулаторна процикличност" в отговор на глобалната кредитна криза от 2008 г. "Това е сериозен проблем", посочи Нишимура.

Той не даде прогноза за японската икономика или фискалната политика. През последните брутният вътрешен продукт на страната неколкократно регистрира свиване на фона на намаляващото и застаряващо население, което осуетява опитите на управляващите да преодолеят дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ТАТО
преди 11 години
Цените на жилищата в Япония са паднали прекалено многодайте цифри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още