IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се е разширила с 3,8% през второто тримесечие

Положителните данни дават допълнителна увереност на правителството за планираното двуетапно увеличение на данъка върху потреблението

09:57 | 09.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската икономика се е разширила с 3,8% през второто тримесечие

Японската икономика се е разширила много по-бързо от първоначално прогнозираното през второто тримесечие. По-добрите от очакваното данни подкрепиха нарастващите признаци за стабилно възстановяване вследствие на управлението на правителството на Шиндзо Абе и дадоха допълнителна увереност на управляващите да продължат с мащабните реформи.

Публикуваните в понеделник официални правителствени данни показаха, че значителното подобрение на капиталовите разходи е довело до завишаване на брутния вътрешен продукт (БВП) в периода април-юни до 3,8% на годишна база спрямо предварителната оценка от 2,6 на сто, съобщава CNBC.

Разширяването, което приблизително съответства на средната прогноза на експертите за ръст от 3,7%, подчертава силата на възстановяването на Япония. Добрите данни също така увеличават шанса правителството да пребегне до планираното двуетапно увеличение на данъка върху продажбите през 2014 и 2015 г.

Тримесечието се оказа третото поредно на ръст след 4,1-процентното покачване през периода януари-март.

Японската икономика излезе от рецесията през 2012 г. Експерти отчитат, че последните данни от третото по сила  стопанство в света вече показват първите положителни признаци от съвместната агресивна политика на Японската централна банка и кабинета на Абе.

Правителственият доклад показа още, че капиталовите разходи са били ревизирани чувствително в посока нагоре. Индикаторът е отбелязал ръст с 1,3 на сто спрямо предварителната оценка за спад от 0,1%. Резултатът показва, че подобряването на бизнес настроения стимулира компаниите да отделят повече средства за машини и съоръжения.

Данните дават на правителството повече увереност за противодействие срещу критиците на увеличението на данъка на продажбите. По думите на застъпниците на настоящия размер на налога икономическото развитие на Страната на изгряващото слънце продължава все още да е твърде слабо, за да издържи на тежкия удар, който потенциалното покачване на облагането ще нанесе.

По-рано през август правителството посочи ревизираните данни за БВП сред ключовите икономически индикатори, които ще имат влияние върху решението за покачване на данъка. Според плана на управляващите налогът трябва да се покачи на два пъти – през април 2014 г. от 5 на сто до 8% и през октомври 2015 г. с още 2 на сто до 10%.

Коментара на анализатора от Bloomberg Нейра Чехич вижте във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още