IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на водещите азиатски борси продължава

За пети пореден път в последната седмица Nikkei затвори при 6-годишен връх

11:40 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оптимизмът на водещите азиатски борси продължава

В петък азиатските акции поскъпнаха, след като японският индекс Nikkei отчете нов 6-годишен връх, но не и без подкрепата на по-слабата йена. Рекордите на Wall Street от снощи подкрепиха ръстовете и на останалите водещи индекси в региона.

Nikkei 225 добави само 0,3% до 16 178,94, за да навлезе в новия рекорд. Hang Seng нарасна с 0,27% до 23 243,24 пункта. В Китай Shanghai Composite прибави 1,36% до 2 101,25 пункта.

В Южна Корея KOSPI напредна с 0,15% до 2 002,28 пункта. В Австралия S&P ASX 200 се смъкна минимално с 0,06% до 5 324,06 пункта.

В Китай Shanghai Composite се съживи, след като вчера отчете спад от 1,5%. По-силното желание за сключване на сделки засенчи липсата на корпоративни новини. През ноември промишленото производство се изкачи с 9,7% на годишна база, което спрямо октомврийския ръст от 15,1 на сто си е сериозно забавяне.

Компаниите за недвижими имоти бяха сред печелившите, въпреки че финансовият министър на Китай Лоу Дзиуей каза, че приемането на закона, който регламентира данъците и таксите върху имотите, може да бъде ускорено. Акциите на Gemdale, Vanke, Poly Real Estate и China Merchants поскъпнаха с 2% всяка.

Печелившите поведоха финансовите институции. Книжата на Hua Xia Bank прибавиха 3,5 на сто към стойността си, докато тези на Minsheng Bank и Merchants Bank – по процент. Инвеститорите реагираха на новините, че Пекин ще позволи на търговските банки да използват средствата във своите фондове за управление на активи за закупуването на привилегировани акции на местните борси.

Японските акции приключиха на зелена територия във вяла търговия, засенчила оптимизма от по-слабата валута. И все пак за пети пореден път в последната седмица Nikkei затвори при 6-годишен връх. Последно това се случи през ноември 2007 г.

Инфлацията в Страната на изгряващото слънце напредва бавно, показаха последните данни за ръста на индекса на потребителските цени. Добрите новини предполагат, че радикалните икономически политики на премиера Шиндзо Абе за стимулиране на икономиката работят.

Сред сините чипове Fanuc изтри 1,4% от пазарната си капитализация, Fast Retailing – 1,7%, а Sony – 0,7 на сто.

В Австралия акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 1%, а BHP Billiton - с 0,6%, след като цената на медта регистрира 4-месечен връх. Компаниите, добиващи злато, също получиха подкрепа, въпреки че цената на ценния метал спадна. Акциите на Alacer Gold поскъпнаха с 6,5%, а тези на Newcrest Mining - с 2,5%.

По-слабата японска валута натежа на южнокорейските производители. Поевтиняващата йена се отразява негативно на сравнителните предимства на износителите, като прави техните стоки по-скъпи.

Производителят на стомана Posco изгуби 1,9% от стойността на акциите си, а Samsung Electronics – 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още