IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани пушенето на обществени места за комунистически функционери

То застрашава публичното здраве, но също така вреди на имиджа на партията и правителството, се казва в изявлението на Държавния съвет

09:46 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай забрани пушенето на обществени места за комунистически функционери

Представители на китайската комунистическа партия не трябва да пушат на обществени места или да купуват цигари с обществени средства, както и трябва да насърчават колегите си да откажат пушенето, оповести вчера висш правителствен орган, съобщава Ройтерс.

Китай е най-големия потребител на тютюн в света, а луксозните цигари често се дават като подаръци. Пекин обеща през 2008 г. да забрани пушенето на повечето обществени места, включително правителствени офиси, но налагането на забраната не е стриктно и тя често се игнорира.

„Пушенето на обществени места, особено на малък брой високопоставени функционери, не само застрашава публичното здраве и обществена среда, но също вреди на имиджа на комунистическата партия и правителството“, се казва в изявлението на Държавния съвет.

По-рано през месеца представител на службата за контрол над тютюнопушенето заяви, че законодателите ще обмислят пълна забрана на пушенето на обществени места през следващата година. Няколко големи града вече въведоха такава забрана, но според наблюдатели тя не е стриктно прилагана.

Също вчера китайският премиер Ли Къцян, цитиран от Синхуа, заяви, че страната ще поддържа стабилен икономически растеж през следващата година, разумна монетарна политика, подходяща ликвидност и ще продължи с финансовите реформи, съобщава MarketWatch.

По време на посещение в Тиендзин премиерът е казал, че ще има умерен растеж на потребителския кредит, като цените ще останат стабилни.

Изявленията на Къцян не дадоха знаци за промяна спрямо сегашната политика. Той не даде конкретни цели за растежа догодина или за кредитите. Пекин обикновено разкрива икономическите си цели на годишната среща на законодателния си орган през март.

Китайският междубанков пазар пресъхна на два пъти през тази година – през юни и декември. В двата случая централната банка трябваше да се намесва, за да облекчава кредитните условия.

Растежът в Китай през тази година вероятно ще бъде 7,6%, показа доклад на кабинета, цитиран от Синхуа миналата седмица – малко над целта от 7,5% и под миналогодишния от 7,7%. За 2014 г. целта вероятно отново ще е 7,5%, според източници на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още