IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите китайски банки са удвоили отписаните лоши заеми през 2013 г.

Заделените в периода на бурен растеж провизии им помогнаха да задържат нисък дела на лошите заеми чрез агресивни отписвания

13:39 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите китайски банки са удвоили отписаните лоши заеми през 2013 г.

Печалбите на петте най-големи банки през 2013 г. са нараснали с между 7% и 15% - по-слаб ръст от 2012 г., но все още стабилен. Благодарение на отписванията на несъбираеми вземания делът на лошите заеми в сектора се е покачил съвсем леко през миналата година – от 0,95% на 1%. Въпреки това пазарната оценка на китайските банки показва, че инвеститорите смятат, че техните лоши кредити може би са пет пъти по-големи от официално оповестените.

Ляо Цян, китайски банков анализатор в рейтинговата агенция Standard & Poor's, смята че заемодателите разполагат с адекватни провизии. Той обаче изразява загриженост, че банките са използвали отписванията, за да запазят дела на необслужваните заеми изкуствено нисък.

"Някои банки се опасяват, че ако този дял е нежелателно висок, публичният им имидж може да пострада", посочва той. Ляо очаква отписванията да се ускорят през тази година.

Това важи особено за средно големите кредитори, които понесоха тежестта на парична криза през юни миналата година, когато лихвените проценти на междубанковия пазар скочиха до двуцифрени нива.

Делът на лошите кредити на Minsheng Bank, например, се е повишил от  0,76% до едва 0,85% през миналата година. Ако обаче не са били агресивните отписвания и прехвърлянията на лоши дългове към трети страни, то съотношението на необслужваните заеми е щяло да скочи със 135%, според анализатори на Citigroup.

Регулаторите наскоро облекчиха правилата за отписване, за да улеснят банките в елиминирането на лошите дългове, позволявайки им да освободят място в балансите си, за да поемат нова вълна от просрочени плащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още