IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите вълнения свиха тайландската икономика с 2,1%

Властите орязаха прогнозата си за годишния ръст на БВП до 1,5-2,5% след забавянето на износа и вътрешното потребление

11:10 | 19.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Политическите вълнения свиха тайландската икономика с 2,1%

Тайландската икономика се сви повече от очакваното през първото тримесечие, след като износът остана слаб, а вътрешното потребление изпадна в депресия поради политическите вълнения.

Държавната агенция за планиране, която събира данните за брутния вътрешен продукт (БВП), отчете свиване от 2,1% в периода януари-март в сравнение с предходните три месеца. На годишна база пък спадът достигна 0,6 на сто.

Властите орязаха прогнозата си за ръста на БВП през 2014 г. до 1,5-2,5 на сто от досегашните 3-4 на сто, предава CNBC.

Анкетираните от Ройтерс икономисти прогнозираха БВП да се свие с 1,6% спрямо предходното тримесечие. На годишна база очакванията пък бяха за леко разширение от 0,1 на сто.

От декември насам Тайланд се управлява от служебна администрация с ограничени фискални правомощия. Същевременно протестите в страната продължават въпреки опитите за избиране на ново правителство.

"Шансовете са да видим друга техническа рецесия в икономиката, имайки предвид, че БВП през второто тримесечие вероятно ще бъде по-скоро слаб", каза Гънди Кайади, икономист в DBS Bank в Сингапур.

"Колкото по-дълго икономиката е без функциониращо правителство, толкова по-голям ще е спадът на икономическия растеж", добави той.

Потребителското доверие достигна 12-годишно дъно, след като туристите избягваха да посещават столицата Банкок поради протестите. Публичните разходи също се свиват. Много сектори на икономиката усещат натиска, в това число и секторът на недвижимите имоти, който иначе доказа своята устойчивост по време на предишните вълнения в страната.

Същевременно агенцията за планиране ревизира данните за растежа през четвъртото тримесечие до 0,1 на сто на тримесечна и 0,6 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още