IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите стимули в Китай дават резултат

Продажбите на дребно през май са нараснали с 12,5%, а индустриалното производство - с 8,8%

10:48 | 13.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическите стимули в Китай дават резултат

Продажбите на дребно в Китай са нараснали през май с 12,5% на годишна база – най-голямото увеличение от декември и над очакванията за ръст от 12,1%, съобщава CNBC. 

Индустриалното производство през май се е повишило с 8,8% на годишна база, в унисон с очакванията, а инвестициите в дълготрайни активи са се увеличили със 17,2% на годишна база за периода януари-май.

„Изглежда, че се наблюдава повишаване на икономическата активност, подпомогнато от правителствените стимули“, коментира главният икономист на Bank of Singapore Ричард Джеръм. „Данните намаляват напрежението от състоянието на имотния пазар.“ 

Китайските власти разгърнаха серия от целеви икономически мерки през последните седмици, известни като „мини стимули“ в подкрепа на растежа. По-рано през седмицата бе намалено нивото на задължителните банкови резерви на финансовите институции, които кредитират земеделския сектор и малките и средните предприятия.

„Икономиката все още расте под потенциалния си темп, като скоро няма да има ускоряване на растежа. Индустриалните цени все още са ниски и има голямо количество свободен капацитет в много сектори. Икономическият растеж обаче се стабилизира, като данните показват, че мини стимулите работят и ще гарантират определен обем на производството“, коментира Алистър Чан, икономист в Moody's Analytics.

“Не мисля, че Китай трябва да бъде обсебван от целта за постигане на 7,5% икономически растеж тази година. Ако растежът е малко над 7%, но е по-устойчив, всичко ще е наред“, смята Паул Грюнвалд, главен икономист за Азия в Standard and Poor's Ratings Services. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
"Ако растежът е малко над 7%, но качеството му е по-високо..."-------------Ауууу, това ново понятие ли е - "качество" на растежа? Кой растеж е качествен, че досега като качество (май) се считаше само количеството??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още