IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлече ли световната икономика евентуален срив в имотния сектор на Китай?

Строителните гиганти в страната са единодушни, че "златната ера" за сектора на недвижимостите е приключила

09:26 | 12.06.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще повлече ли световната икономика евентуален срив в имотния сектор на Китай?

Икономическият растеж на Китай остава силно зависим от имотния сектор, което означава, че по-рязък спад на този сектор от китайската икономика ще се усети в цяла Азия, а и отвъд нея, пише Time.

“Ще спаси ли правителството пазара, ако цените на жилищата паднат?” Този въпрос се задава все по-често в Китай и не само от все по-стресираните кредитополучатели, но и от големите имотни магнати.

През последните седмици имаше серия от изявления от имотния гигант SOHO China, които отразяват все по-"мечите" перспективи пред строителната индустрия в Китай. От компанията сравняват перспективите пред сектора с Титаник, като се очаква съвсем скоро да се появи и айсбергът, с който “корабът” ще се сблъска.

Прогнозата на SOHO China може и да изглежда стряскащо мрачна, но се потвърждава от Standard & Poor’s. Според рейтинговата агенция цените на жилищата в Китай ще се понижат с 5 на сто тази година, което представлява драматичен обрат в сравнение с миналогодишния ръст от 11,5%.

Това е лоша новина не само за собствениците на имоти в страната, но и за глобалните инвеститори. Китайският икономически растеж е силно зависим от сектора на недвижимите имоти, който допринася за около 20% от брутния вътрешен продукт (БВП). Според някои оценки рязък спад на пазара на имоти ще се почувства далеч извън границите на Китай.

След повече от десетилетие на двуцифрен икономически растеж в процентно изражение правителството през тази година се прицели в ръст на БВП от около 7 на сто. Потенциалната корекция в сектора на имотите обаче означава, че растежът може да бъде и много по-слаб.

Вече има някои признаци, че вносът е засегнат заради отслабващото доверие на потребителите. Митническата администрация обяви в неделя, че вносът през май се е свил с 1,6% на годишна база в сравнение с ръста от 0,9% през април - спад, който изненада анализаторите.

След като цените на недвижимостта твърдо заеха низходяща посока, от друг строителен гигант – Vanke, коментираха, че "златната ера" за сектора на имотите е приключила.

Факторите, които предизвикват спада на цените, са няколко, включително и строгите ограничения, които правителството въведе на пазара. Свръхпредлагането обаче е основният проблем, заедно със засиленото предлагане на недекларирани активи от правителствени служители, които се опитват да отърват кожата в светлината на правителствената акция срещу корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
vova4ka
преди 9 години
Според мен даже е добре дошло за Европа. Ще спрат да ни заливат с евтини *** и ще поощрят европейското производство, за да запълни нишата. В началото производството ще реагира краткосрочно с инфлация и ще има сътресение, докато се адаптираме, но после ще има ръст на производството, заетостта и заплатите, а оттам и на потреблението и държавните приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още