IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разхлаби ограниченията по сливанията и придобиванията

Новите правила позволяват на финансовите пазари да играят по-голяма роля в ценообразуването на акциите

10:17 | 14.07.14 г.
Китай разхлаби ограниченията по сливанията и придобиванията

Китай снижи критериите за осъществяване на сделки по сливане, придобиване и разменяне на активи, осъществявайки пореден опит за рационализация на бюрокрацията и насърчаване на търговията с ценни книжа, предава Ройтерс.

Съгласно новите правила листнатите на фондовите борси дружества вече не се нуждаят от одобрението на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (China Securities Regulatory Commission – CSRC) при покупка, продажба или прехвърляне на активи, при условие че тези сделки не се осъществяват без знанието на органа.

Новите правила също така позволяват на финансовите пазари да играят по-голяма роля в ценообразуването на новите акции.

Нови ценни книжа, издадени след сливанията и придобиванията, ще имат отражение върху търсенето на пазара, а оттам и върху ценовата си политика. Според новия регламент компаниите ще трябва да оповестяват публично както съотношението цена/печалба (Price to Earnings – P/E) на своите акции, така и цена/счетоводна стойност на акция (Price/Book value per share – P/B).

Китай също така вече позволява на листнатите компании да финансират своите сливания и придобивания чрез по-голямо разнообразие от инструменти, като например привилегировани акции или частно пласиране на конвертируеми облигации.

"Изменението на правилата за сливане и придобиване е в отговор на призива на правителството за намаляване на бюрокрацията и насърчаване на сливанията. Това е едно от най-важните изменения сред икономическите структурни промени", посочиха от CSRC.

Власите в Пекин също така премахнаха изискването за минимална стойност на акциите, които трябва да се продават от малките и средни предприятия, когато те финансират своите сливания и придобивания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още