IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран почти е елимиринал чувствителните си запаси от обогатен уран

Техеран е постигнал целите, заложени във временното споразумение от 24 ноември 2013 г., според Международната агенция за атомна енергия

16:26 | 21.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Иран почти е елимиринал чувствителните си запаси от обогатен уран

Иран почти е елиминирал повечето от чувствителните си запаси от обогатен уран съгласно временното споразумение, постигнато с шест световни сили – САЩ, Франция, Китай, Русия, Германия и Великобритания, в края на миналата година, съобщава Ройтерс, като се позовава на публикация на Международната агенция за атомна енергия към Организацията на обединените нации (ООН).

Според доклад на агенцията, с който Ройтерс разполага, Техеран е постигнал целите, заложени в споразумението, и е ограничил ядрената си активност в замяна на разхлабване на санкциите срещу страната.

Действието на предварителното споразумение ще бъде удължено, тъй като Иран и западните сили не успяха да се вместят в договорения краен срок (20 юли), за да постигнат дългосрочно споразумение по ядрения въпрос. Преговорите ще продължат.

Шестте държави настояват Иран значително да редуцира ядрената си програма, за да се уверят, че страната няма да произвежда ядрени бомби. Същевременно Техеран настоява за максимално бързо вдигане на санкциите пред силно зависимата от петрола икономика.

Напрежението между Иран и Запада растеше в продължение на години, като предизвика опасения за нова война в Близкия Изток. Миналата година обаче прагматикът Хасан Рухани спечели президентските избори и встъпването му в длъжност доведе до постепенно заздравяване на връзките на страната със Запада и последващите ядрени преговори.

Временното споразумение от Женева от 24 ноември 2013 г. имаше за цел да спечели време за преговори по дългосрочното споразумение за ядрената програма на Иран, посочва информационната агенция.

Техеран продължава да настоява, че обогатява уран за добив на енергия, а не за разработването на ядрено оръжие.

Ислямската република вече има достъп до много от активите си в чужбина. Според САЩ обаче Техеран все още притежава активи за около 100 млрд. долара, достъпът до които е замразен заради действащи финансови санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още