IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган продължава с чистката

Съдът в истанбул постанови задържането на осем високопоставени полицейски служители, за още 75 полицаи има искане за задържане

22:39 | 25.07.14 г.
Ердоган продължава с чистката

Съд в Истанбул постанови задържането на осем високопоставени полицейски служители от Дирекцията по сигурността, съобщава БНР. Други 25 души са призовани на разпит, а за още 75 полицаи има искане за задържане.

На акцията се гледа като на чистка на премиера Реджеп Тайип Ердоган срещу движението "Гюлен", което разкри корупционни практики в управлението му.

Полицейските служители бяха задържани преди два дни при операция на истанбулската полиция. Почти половината от задържаните са висши полицейски служители, между които е бившият ръководител на Службата за борба срещу тероризма в истанбулската полиция Йомер Кьосе, а също и директорът на разузнавателната служба Али Фуат Йълмазер.

Според следствието задържаните са участвали в разследването и провеждането на антикорупционната операция от декември м.г., както и в извършване на компрометиращи подслушвания на телефонни разговори. Ето защо това се коментира като нова чистка на турския премиер срещу движението на бившия му съюзник Фетхуллах Гюлен и неговите хора в полицията преди президентските избори в страната и след огромния корупционен скандал, в който се твърди, че са били замесени премиерът и неговият вътрешен кръг.

Според Ердоган Фетуллах Гюлен и неговите хора в полицията, участвали в разследването, са създали паралелни структури, за да го свалят от власт. Турският премиер заплаши, че ще изкорени движението и неговите хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още