IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Group заделя 35 млрд. долара за инвестиции

Конгломератът възнамерява да влезе в топ 25 на най-големите бизнеси по пазарна капитализация до 2025 г.

16:06 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Tata Group заделя 35 млрд. долара за инвестиции

Индийският концерн Tata Group възнамерява да инвестира 35 млрд. долара през следващите 3 години за разширяване на бизнеса си. Най-големият индийски конгломерат по приходи се цели в сектора на отбраната и търговията на дребно, съобщава Financial Times.

Новият председател на Tata Сирус Мистри, който пое управлението миналата година, изпитваше трудности в изработването на стратегия за развитието на концерна. На вътрешнофирмена среща във вторник обаче той е представил план с името „Визия 2025“ (Vision 2025), според който Tata ще навлезе на нови пазари и чиято крайна цел е превръщането на бизнеса на конгломерата в един от 25-те най-големи в света по пазарна капитализация в следващото десетилетие. Към момента Tata Group включва над 100 компании в най-различни сектори, чиито общи приходи възлизат на над 100 млрд. долара.

Tata потвърди, че амбицията на Мистри е създаването на 4 нови бизнес клъстера в секторите на отбраната и авиокосмонавтиката, търговията на дребно, инфраструктурата и финансите. Целта е да се повиши растежа на групата, чиито най-големи звена по приходи са ориентирани към IT аутсорсинг, стомана и автомобили. 

Целта на проекта е обединяването на дейностите на групата в области като търговията на дребно, където Tata вече участва активно, но това не изключва „създаването на нови компании“, заяви Tata. Ориентирането на концерна към отбраната и инфраструктурата пък говорят, че компанията ще се опита да се възползва от заявените от новия министър-председател на страната Наренда Моди промени. Правителството на Моди възнамерява да либерализира инвестициите в отбранителния сектор, като също така ще насърчи вложенията в пътища, пристанища и енергетика.

При управлението на бившия председател Ратан Тата Tata Group предприе скоростно разширяване в международен план, превръщайки се в най-глобалната индийска компания. Тя постигна това чрез серия от забележителни придобивания, като купуването на британския производител на луксозни автомобили Jaguar Land Rover (JLR) и англо-холандския стоманопроизводител Corus.

Към момента около две трети от приходите на компанията идват от международните ѝ операции, но в последните няколко години тя изпитва затруднения при подобряването на представянето си в някои от основните си звена, както и при стартирането на нови големи бизнес проекти. Мистри прекара голяма част от първата си година като председател, опитвайки се да намали загубите от европейските операции на Tata Steel, докато се занимаваше и с проблемите на слабото автомобилно производство на вътрешния пазар.

Някои анализатори смятат, че усилията на Мистри имат смесени резултати, но успехите на IT отдела Tata Consultancy Services (TCS) и JLR са безспорни. И двете звена отчетоха силни приходи и печалба през последната финансова година, компенсирайки далеч по-невзрачното представяне на голяма част от останалите компании в групата. 

Въпреки че на Tata се гледа като на индустриален конгломерат, на пазарната капитализация на TCS от 83 млрд. долара сега се падат около 60 на сто от общата стойност на всички компании, влизащи в Tata group, което я прави най-ценната компания в Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още