IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Reliance Industries инвестира 13 млрд. долара в индийската енергетика

Очаква се компанията да започне обработването както на лек, така и на тежък суров петрол в щата Гуджарат

12:09 | 30.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Reliance Industries инвестира 13 млрд. долара в индийската енергетика

Индийският гигант Reliance Industries Ltd планира да инвестира около 13 млрд. долара в енергийни проекти, включително в производството на 400 000 барела суров петрол на ден в комплекса си Джамнагар, съобщава Ройтерс.

Очаква се рафинерията да обработва както лек, така и тежък суров петрол, като по този начин отговори на нарастващото търсене в Азия.

Reliance, контролирана от милиардера Мукеш Амбани, притежава най-големия в света рафиниращ комплекс в западния индийски щат Гуджарат. Според неофициални информации през миналата година компанията е потърсила одобрението на Министерството на околната среда, за да инвестира 773 млрд. рупии (12,8 млрд. долара) за изграждането на нова рафинерия, газова електроцентрала и заводи за производство на полимери.

През май тази година Министерството на околната среда на Индия изпрати списък с определени условия, на които Reliance трябва да отговори, за да получи зелена светлина за проектите. Засега обаче не е ясно дали е имало допълнителна комуникация между енергийната компания и властите.

"Изглежда логично компанията да стане по-агресивна в основната си дейност по рафиниране", каза Джаганадхам Тунугутла, ръководител на звеното за научни изследвания и главен стратег на SMC Global Securities.

"Балансът на компанията има достатъчно огнева мощ, за да финансира подобни проекти", добави той.

Разширяването на Джамнагар ще засили ролята на Гуджарат, воден доскоро от настоящия министър-председател на азиатската страна Нарендра Моди. Щатът е основен доставчик на горива за региона, като се цели в разширяване на позициите си както в страната, така и в чужбина.

"Напоследък конкурентоспособността на рафинерията Джамнагар постепенно намалява поради бързо променящата се глобална среда на търсенето на продукта и строгото качество на горивата", посочиха още от Reliance в аргументите си, представени на индийските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още