IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

McDonald's е готова да си върне Китай

Компанията затяга мерките за безопасност на храните в страната

12:13 | 03.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

McDonald's назначава шеф, отговарящ за безопасността на храните в Китай, и засилва внезапните проверки на доставчиците след скандала с месото с изтекъл срок на годност, пише Bloomberg.

Човекът, нает на новата позиция, има право да налага вето върху храната, с която се снабдява веригата, както и да взема всякакви производствени решения, в случай че има някакви притеснения. McDonald's създава и анонимна гореща линия за доставчици и служители. Освен това компанията изисква от доставчиците си да поставят повече камери за наблюдение в местата за производство.

"McDonald's очаква всички служители и доставчици да се съобразят с допълнителните мерки за повишаване на безопасността на храните и системите за качество“, посочва компанията. „Няма да толерираме неспазването на правилата“.

Производителят на Big Mac и собственика на KFC – Yum Brands, са сред компаниите, които снабдяват ресторантите си с месо и зеленчуци от подразделението на американска компания OSI в Китай. В момента то е обект на разследване за препакетиране на пилешко и говеждо месо с изтекъл срок на годност. Yum прекрати отношенията си с OSI, а McDonald's спря доставките си от нея в Китай, но не сложи окончателен край на отношенията си с фирмата в глобален план.

McDonald's China замени продуктите на OSI China с тези на други доставчици, посочват от компанията. Междувременно китайските власти започнаха да разследват подразделението на OSI в страната, след като местен телевизионен канал засне как служителите му поставят друга година на срока на годност на месните продукти.

Нови доставчици

Миналия месец OSI обяви, че шест нейни служители в Шанхай са арестувани във връзка с разследването. Компанията подписа и споразумение с KanPak China, дъщерно дружество на калифорнийската Golden State Foods, която ще поеме контрол над нейните фабрики за плодове и зеленчуци в Гуанджоу.

Веригата на McDonald's в Китай работи с пет доставчика на месни продукти – McKey Food Services, Cargill, Hormel Foods, Trident Seafoods и Fujian Sunner Development. Компанията потвърждава, че Creative Food Group Holdings ще е новият ѝ доставчик на продукти.

Някои от ресторантите на веригата ще възобновят доставките на продукция в началото на септември, а пълните доставки ще бъдат възобновени през третата седмица на месеца, твърдят от компанията, добавяйки, че е необходимо повече време, тъй като новите доставчици и съоръженията им трябва да преминат надлежна проверка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още