IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобиус: Заплаха за икономическото развитие на Китай няма

IPO-то на Аlibaba е много преекспонирано, коментира експертът в сферата на развиващите се пазари

10:02 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мобиус: Заплаха за икономическото развитие на Китай няма

Въпреки че последните икономически данни от Китай обрисуват една мрачна картина, Марк Мобиус не е притеснен за втората по големина икономика в света.

"Ако се вгледате в растежа, когато той бе 10 на сто през 2010 г., те добавиха около 848 млрд. долара към икономиката. При ръст от 7,7% тя нарасна с 986 млрд. долара. Цифрите са много, много големи. Дори и с по-нисък процент увеличението на равнището в долари е налице", каза пред CNBC експертът в сферата на развиващите се пазари.

Икономиката на Китай нарасна със 7,7% през 2013 г. През настоящата година пък правителството си постави за цел растеж в размер на 7,5 на сто.

Марк Мобиус е също така оптимистично настроен в прогнозата си за перспективите пред китайските акции.

"Акциите от клас А на борсата в Хонконг ще представляват голям интерес и това ще увеличи общия размер на постъпленията и изобщо възможностите за Китай. Така че аз мисля, че перспективите са доста благоприятни", коментира той.

Мобиус добави, че пазарът изглежда привлекателен и от гледна точка на текущите цени, особено в сравнение с други развиващи се страни, като например Индия.

Поглеждайки към предстоящото първично публично предлагане (Initial Public Offering – IPO) на Alibaba, Мобиус заяви, че не планира експозиция в китайския интернет гигант към този момент.

"Това е много, много преекспонирана история. Когато акциите попаднат на борсата, аз съм сигурен, че ще намерят голяма подкрепа от инвестиционни банкери. Но от по-дългосрочна гледна точка, бих предпочел да изчакам и да получат най-добрата цена", изтъкна той.

Китайският интернет гигант вдигна горния край на ценовия диапазон за акциите си поради голямото търсене от страна на инвеститорите от 66 на 68 долара. Така максималният обем на IPO-то може да се повиши от 24,3 до 25 млрд. долара. За да се случи това обаче инвестиционните банки, които участват в пласирането, трябва да упражнят своите права на записване. В противен случай около 320-те млн. акции, които Alibaba иска да предложи първоначално, ще донесат 21,8 млрд. долара.

Експертът в сферата на развиващите се пазари коментира и икономическото възстановяване в Европа и най-вече плановете на Европейската централна банка (ЕЦБ) да засили своите парични стимули.

"Мисля, че те са много притеснени и по тази причина ще отпечатат повече пари. ЕЦБ ще бъде доста по-агресивна, отколкото бе досега", отбеляза Мобиус.

В началото на септември ЕЦБ изненада инвеститорите, понижавайки още и без това ниските лихвени ставки в еврозоната. Институцията обяви и намерението си да реализира програма за вливане на ликвидност във финансовата система с цел стимулиране на банковото кредитиране чрез закупуване на активи от частния сектор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още