IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгският Hang Seng отстъпи с още 1% под натиска на протестите

По-скъпата йена и слабите икономически данни поставиха под натиск японския Nikkei 225

10:47 | 30.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хонконгският Hang Seng отстъпи с още 1% под натиска на протестите

Азиатските акции отчетоха смесено представяне във вторник на фона на повишеното внимание върху ситуацията в Хонконг и статистическите данни от Китай и Япония.

Протестиращите останаха по улиците на автономната китайска територия във вторник, влизайки в нови сблъсъци с органите на реда според местните медии.

Хонконгският индекс Hang Seng спадна до нов тримесечен минимум от 23 015,85 пункта, губейки 0,92%. Местният долар пък се задържа в близост до двугодишно дъно срещу щатския си съименик. 

"Вторият най-влиятелен индекс в региона отново ще бъде фокусна точка за азиатските пазари. Хонконг е съпътстван от най-големите граждански вълнения от 60-те години насам. С оглед на националния празник утре, вероятността от увеличаване на тълпите се засилва", каза пред CNBC Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

На икономическия фронт данните от Китай показаха, че индексът на HSBC за производствената активност в страната през септември е достигнал 50,2 пункта, оставайки без изменение на месечна база.

Същевременно възстановяването на японското потребление остана слабо, пет месеца след като правителството повиши данъка върху продажбите. Разходите на домакинствата намаляха с 4,7% през август в сравнение със същия месец година по-рано, надхвърляйки средната прогноза на анализаторите за спад от 3,5%.

Мярката за потреблението намаля през всеки един от месеците, откакто правителството повиши данъка върху продажбите от 5% на 8% от 1 април в опит да намали публичния дълг.

Равнището на безработица пък неочаквано спадна до 3,5% през август от 3,8% месец по-рано. Броят на заетите се увеличи с 530 000, а безработицата oтстъпи с 400 000.

Същевременно комбинираното промишлено производство в Япония намаля с 1,5% на месечна база през август при очаквания на анализаторите за лек ръст от 0,2% след покачването от 0,4% през юли. Измерено на годишна, база промишленото производство спадна с 2,9% през август.

В Хонконг компаниите от сектора на недвижимите имоти бяха най-големите губещи. Henderson Land изтри над 3 на сто, докато Sun Hung Kai Properties и Cheung Kong изгубиха по 2%.

В Китай Shanghai Composite се изкачи леко до 2 363,95 пункта, добавяйки 0,26 на сто.

Японският бенчмарк Nikkei 225 пък затвори на едноседмично дъно, спадайки с 0,84% до 16 173,52 пункта. Натиск приложи йената, която се засили до 109,4 за долар след 6-годишното дъно в понеделник.

Капитализацията на Japan Airlines спадна с 0,3 на сто след новината, че компанията може да е станала жертва на кибератака.

Акциите на Sumitomo поевтиняха с 12%, след като дружеството сви годишната си прогноза за печалбата с 96%.

Австралийският бенчмарк S&P ASX 200 се оттласна от 7-месечното дъно в понеделник, добавяйки 0,54% до 5 292,80 пункта.

Australia New Zealand Banking, Westpac, Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank добавиха по повече от 1%.

В Южна Корея KOSPI отстъпи до 2-месечно дъно от 2 020,09 пункта, спадайки с 0,32%. Данните от страната показаха, че промишленото производство е отчело най-значителния си месечен спад от 2008 г. насам през август.

Технологичният гигант Samsung Electronics бе сред най-големите губещи, изтривайки близо 1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Свободата Санчо, е едно от най ценните блага,с които Бог дарява хората.С нея не могат да се сравнят нито съкровищата,които крие земята, нито тези, които таи морето.За свободата, както и за честта,може и трябва да се жертва животът и обратно,ЛИШАВАНЕТО ОТ СВОБОДА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО,КОЕТО МОЖЕ ДА СПОЛЕТИ ЧОВЕКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още