IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският икономически министър призовава за фискални стимули

Не трябва да се бърка , че „подкрепата" за икономиката означава подкрепа за увеличаването на потребителския данък, пояснява Акира Амари

12:29 | 03.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Акира Амари:&nbsp;&bdquo;Ако данните се окажат слаби, (правителствена) помощ ще бъде нужна&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акира Амари: „Ако данните се окажат слаби, (правителствена) помощ ще бъде нужна". Снимка: Ройтерс

Японското правителство трябва да разгърне нови фискални стимули, за да задвижи икономиката, ако предварителните данни за брутния вътрешен продукт от третото тримесечие, които трябва да бъдат представени на 17 ноември, се окажат слаби, заяви министърът на икономиката на Япония Акира Амари в понеделник, цитиран от японската обществена телевизия NHK и Ройтерс. 

Амари също така казва, че решението за стимулите трябва да бъде взето независимо от решението на премиера Шинзо Абе за евентуалното второ увеличение на потребителския данък, планирано за следващата година и насочено към обуздаване на огромния публичен дълг. 

Коментарите идват само дни, след като шокиращият ход на  Японската централна банка да увеличи масивния монетарен стимул породи спекулации, че Абе ще продължи със следващо увеличение на данъка през октомври, ако то бъде последвано от обещания за допълнителни фискални постъпки като противодействие на тежестта на данъка.

Амари добавя, че допълнителните фискални стимули трябва да бъдат насочени към стимулиране на частното потребление, особено на групи с ниски доходи и семейства с деца, засегнати тежко от увеличението на данъка през април от 5 на 8 процента.

Плановете на правителството са да увеличи налога до 10 процента през октомври следващата година. Но увеличението от април предизвика най-дълбокия икономически спад от световната финансова криза от 2009 г. насам, когато икономиката се сви със 7,1 процента на годишна база за второто тримесечие. Слабото възстановяване през следващото тримесечие хвърли сянка върху последващото увеличение на данъка.

На икономически семинар Амари отбеляза, че за някои икономически прогнози от частния сектор за юли-септември се смята, че ще бъдат малко по-ниски от 2 процента на годишна база, сравнени с първоначалната преценка за над 4 процента, предаде NHK.

Анкетирани от  Ройтерс анализатори очакват годишен ръст от 2,9 процента за юли-септември.

„Ако данните се окажат слаби, (правителствена) помощ ще бъде нужна. Потреблението е спаднало много сред групите с ниски доходи и поколенията, отглеждащи деца, и най-вероятно ще се окаже нужно да се предприемат стъпки“, заяви Амари.

„Не трябва да се бърка , че „подкрепата“ (за икономиката) означава подкрепа за увеличаването на данъка. Смятам, че премиерът ще разгледа двете като отделни въпроси“, добави той след разговор с репортери след семинара:

Очаква се Абе да вземе окончателно решение за увеличаването на данъка, след като обновените данни за БВП от приключващото през септември тримесечие бъдат публикувани на 8 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още