IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свързването на борсите в Хонконг и Шанхай бе одобрено

Връзката, която се очаква да стартира на 17 ноември, е ключов момент в либерализацията на китайския капиталов пазар

11:09 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Свързването на борсите в Хонконг и Шанхай бе одобрено

Регулаторите са одобрили дългоочаквания план за свързване на фондовите борси в Хонконг и Шанхай, съобщава ВВС.

Днес китайските регулаторни органи най-накрая са дали своето одобрение, а монетарният орган в Хонконг, де-факто централната банка в автономната територия, излезе с изявление, че е "доволен" от одобрението  след "интензивни дискусии и подготовка".

Свързването ще позволи на инвеститорите да търгуват през граница за първи път и се очаква да стартира ефективно на 17 ноември. Очакваше се системата да започне дейност през октомври, но беше отложена през миналия месец.

Глобалните инвеститори вече ще имат достъп до китайските акции от Хонконг, което може да доведе до сделки за 3,8 млрд. долара на ден.

Връзката се разглежда като ключов момент в либерализацията на капиталовия пазар на Китай, където властите упражняват силен контрол над местната валута - юанът.

"Свързването на двата фондови пазари ще тласне и развитието на сделките с юани извън Китай", заявяват монетарните власти на Хонконг. 

Oще по темата можете да научите от разговора между Вероника Денизова от ТВ Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още