IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха годината с повишения

Обемите бяха ниски, след като пазарите в Китай и Япония почиват

13:18 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските борси започнаха годината с повишения

Азиатските акции се повишиха в първата сесия за новата година при слаба търговия, като много от пазарите в региона останаха затворени, предава ВВС.

Слабата фабрична активност в Китай ограничи печалбите, тъй като много страни са зависими от растежа на азиатския гигант. 

Официалният китайски индекс на мениджърите по доставките (PMI) се свлече до 50,1 през декември, най-ниското ниво за 2014 г., от 50,3 през ноември.

Хонконгският индекс Hang Seng  затвори с повишение от 1,1% до 23 857,82 пункта.

В разрез с тренда бяха акциите на казината, след като данните показаха, че приходите от хазарт в Макао са спаднали за първи път на годишна база от либерализацията на сектора през 2001 г.

Акциите на Wynn Macau, Melco Crown и Galaxy Entertainment спаднаха с повече от 2,6%.

Австралийските акции затвориха по-високо, като индексът S&P/ ASX 200 се покачи с 0,5% до 5 435,9 пункта.

Акциите на добивните компании нараснаха след отскока от миналата седмица в цените на желязната руда, като металът е най-големият експортен източник на приходи за страната.

Книжата на Atlas Iron скочиха с 39%, а друга голяма фирма, Fortescue Metals, поскъпна с 3,3%.

Акции на Tiger Resources скочиха с повече от 19%, след информациите, че компанията има възможности за рефинансиране на краткосрочния си дълг.

В Корея индексът Kospi се повиши с 0,6% до 1 926, 44 пункта, въпреки че частно проучване показа, че производствената активност в страната се е свила за четвърти пореден месец през декември - HSBC/Markit PMI е нараснал до сезонно изгладени 49,9 през декември от 49 през ноември. Границата от 50 пункта разделя свиването от разширяването.

Борсите в Китай, Япония, Тайланд и Филипините са затворени днес заради официални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още