fallback

Япония прие рекорден бюджет за 2015 г.

Премиерът Шиндзо Абе ще разчита на данъчните постъпления за сметка на нови емисии на дълг, за да намали бюджетния дефицит

10:29 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кабинетът на японския премиер Шиндзо Абе одобри бюджета за следващата фискална 2015 година, започваща на 1 април, за рекордните 812 млрд. долара, като същевременно намалява размера на нетното финансиране за трета поредна година в опит да балансира растежа и фискалните реформи, предава CNBC.

Бюджетът за 96,34 трлн. йени (812,45 млрд. долара), който е третият за Абе, след като пое управлението на азиатската държава през 2012 г., е по-голям в сравнение с този за текущата година, който е за 95,88 трлн. йени, поради по-високите социални и военни разходи.

Прогнозираният ръст на данъчните приходи до 24-годишния връх от 54,53 трлн. йени заради очакваното възстановяване на икономиката позволява на Токио да намали новите емисии на държавни ценни книжа до 6-годишно дъно от 36,86 трлн. йени. Това е дял от 38,3% от бюджета.

Докато публичния дълг на Япония продължава да е над два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт, Абе иска да възстанови финансовото здраве, като същевременно преследва по-бърз растеж за третата по големина икономика в света.

Според премиера Япония е напът да изпълни обещанието си за намаляване на първичния бюджетен дефицит (изключвайки емисиите на нови ДЦК и обслужването на дълга) през следващата фискална година от нивата, характерни за 2010-2011 г. Но подобрението е резултат основно от неочакваните данъчни приходи от нарастващите корпоративни печалби, благодарение на гъвкавата парична политика.

В бюджета е записано, че първичният бюджетен дефицит ще намалее с 4,6 трлн. йени до 13,4 трлн. йени. Но прогнозите на Министерството на финансите  на Япония сочат, че без още усилия правителството няма да запази обещанието си да постигне балансиран бюджет до 2020-2021 г.

Най-голямото разходно перо – разходите за социално подпомагане, ще се покачат с 1 трлн. йени до рекордните 31,53 трлн. йени. Разходите за отбрана също ще са рекордни – за 4,98 трлн. йени, или със 100 млрд. йени повече, като растат за трета поредна година. По-високите разходи във военния сектор са продиктувани от амбицията на Абе да противодейства на нарастващата военна мощ на Китай.

Въпреки по-ниския бюджетен дефицит, повишаващият се дълг в обращение ще увеличи лихвените и главничните плащания с до 200 млрд. йени до рекордните 23,45 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Азия виж още