IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония прие рекорден бюджет за 2015 г.

Премиерът Шиндзо Абе ще разчита на данъчните постъпления за сметка на нови емисии на дълг, за да намали бюджетния дефицит

10:29 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония прие рекорден бюджет за 2015 г.

Кабинетът на японския премиер Шиндзо Абе одобри бюджета за следващата фискална 2015 година, започваща на 1 април, за рекордните 812 млрд. долара, като същевременно намалява размера на нетното финансиране за трета поредна година в опит да балансира растежа и фискалните реформи, предава CNBC.

Бюджетът за 96,34 трлн. йени (812,45 млрд. долара), който е третият за Абе, след като пое управлението на азиатската държава през 2012 г., е по-голям в сравнение с този за текущата година, който е за 95,88 трлн. йени, поради по-високите социални и военни разходи.

Прогнозираният ръст на данъчните приходи до 24-годишния връх от 54,53 трлн. йени заради очакваното възстановяване на икономиката позволява на Токио да намали новите емисии на държавни ценни книжа до 6-годишно дъно от 36,86 трлн. йени. Това е дял от 38,3% от бюджета.

Докато публичния дълг на Япония продължава да е над два пъти по-голям от брутния вътрешен продукт, Абе иска да възстанови финансовото здраве, като същевременно преследва по-бърз растеж за третата по големина икономика в света.

Според премиера Япония е напът да изпълни обещанието си за намаляване на първичния бюджетен дефицит (изключвайки емисиите на нови ДЦК и обслужването на дълга) през следващата фискална година от нивата, характерни за 2010-2011 г. Но подобрението е резултат основно от неочакваните данъчни приходи от нарастващите корпоративни печалби, благодарение на гъвкавата парична политика.

В бюджета е записано, че първичният бюджетен дефицит ще намалее с 4,6 трлн. йени до 13,4 трлн. йени. Но прогнозите на Министерството на финансите  на Япония сочат, че без още усилия правителството няма да запази обещанието си да постигне балансиран бюджет до 2020-2021 г.

Най-голямото разходно перо – разходите за социално подпомагане, ще се покачат с 1 трлн. йени до рекордните 31,53 трлн. йени. Разходите за отбрана също ще са рекордни – за 4,98 трлн. йени, или със 100 млрд. йени повече, като растат за трета поредна година. По-високите разходи във военния сектор са продиктувани от амбицията на Абе да противодейства на нарастващата военна мощ на Китай.

Въпреки по-ниския бюджетен дефицит, повишаващият се дълг в обращение ще увеличи лихвените и главничните плащания с до 200 млрд. йени до рекордните 23,45 трлн. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още