IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия запази основния лихвен процент без промяна

Остава възможността за ново понижение, но то ще зависи от политиката на търговските банки и от редица икономически фактори

10:52 | 07.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Индия остави основния лихвен процент без промяна. Търговските банки в третата по големина икономика в Азия все още не са прехвърлили предишните две понижения на своите клиенти, пише Bloomberg.

Гуверньорът на банката Рагурам Раджан запази основния лихвен процент за обратно изкупуване на 7,50%, се казва в изявление на Централната банка на Индия в Мумбай във вторник. Този ход съвпадна с очакванията на 33 от 42 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Останалите очакваха намаляване на лихвата до 7,25%.

“В бъдеще гъвкавата парична политика ще се запази, но действията по паричната политика ще бъдат обусловени от входящите данни”, заяви Раджан. Банката ще следи за прехвърлянето на предишните понижения на лихвите, повишаване на цените, правителствени ходове за улеснение на търсенето и нормализиране на политиката на САЩ, въпреки че Индия има “по-добри буфери" срещу нестабилността, коментира той.

Индия проведе непланирани понижения на лихвите, които поставиха страната в групата на почти 30 централни банки, които облекчават паричната си политика през тази година. Наложената от Раджан пауза отразява желанието да се гарантира, че инфлацията остава под целта от 6% до януари. Ключово за следващия му ход ще бъде това дали банките, обременени с лоши кредити и намаляваща рентабилност, ще преодолеят нежеланието си да намалят лихвените проценти по кредитите.

“Това е като да притискаш банките да намалят лихвените проценти по кредитите”, каза Девика Мехндирата, базиран в Сингапур икономист на Australia and New Zealand Banking Group Ltd. Той прогнозира, че основният лихвен процент ще бъде намален с още 50 базисни пункта до 30 септември. “По отношение на инфлацията, те не са твърде песимистично настроени относно увеличаване на риска”.

Повечето банки все още не са отразили предишните две понижения на основния лихвен процент. Тримесечният междубанков процент бе почти без промяна миналото тримесечие при 8,64%, докато основният лихвен процент бе намален с 50 пункта.

“Банките седят върху натрупаните пари, така да се каже, а пределните разходи за финансиране са спаднали. Мнението, че те не са спаднали, е пълна глупост", заяви Раджан пред репортери в Мумбай. “Така че в някакъв момент натискът върху банките и конкурентният натиск ще окаже влияние".

Инфлацията, която е средно 5,3% през тази година, е от ключово значение за следващия ход на Раджан. Очаква се инфлацията да се успокои до около 4% през август, преди да достигне до 5,8% през март 2016 г., заяви той във вторник. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
И тия се държат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още