IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия неочаквано понижи две от ключовите си лихвени ставки

Въпреки масивния приток на капитали Индия не е в състояние да намали много рязко лихвите, заяви гуверньорът на централната банка

09:24 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индийската централна банка понижи неочаквано две от ключовите си ставки, смъквайки от сряда репо лихвата и обратната репо лихва. Ходът е второто неочаквано намаление от началото на тази година.

Репо лихвата бе понижена до 7,5% от 7,75%, а ставката по обратните репо сделки – до 6,5% от 6,75%, съобщава WBP Online.

Освен това гуверньорът на централната банка Рагурам Раджан заяви, че въпреки масивния приток на капитали Индия не е в състояние да намали много рязко лихвените проценти поради високата инфлация.

"Необходимостта да се действа извън цикъла на преразглеждане на политиката е продиктувана от два фактора", обясни Раджан в изявлението си относно неочакваното решение за корекцията на лихвите.

"На първо място, следващата двумесечна политическа декларация ще бъде представена на 7 април 2015 г. Световната тенденция към забавяне на икономиката предполага, че всяко политическо действие трябва да бъде предвиждано след предоставянето на достатъчно данни, които да подкрепят позицията. На второ място, с публикуването на споразумението относно рамката на паричната политика е подходящо за централната банка да предложи насоки за това как тя ще изпълни мандата си", изтъкна гуверньорът.

През уикенда централното правителство на Индия представи бюджета за своята фискална 2015-2016 г., който има за цел да намали бюджетния дефицит до 3,9% от 4,1% през текущата година. Според Раджан намерението на държавата е достатъчно, за да задоволи централната банка.

Според Индийската централна банка ключът към допълнителното облекчаване на паричната политика са данни, които потвърждават продължаващия дефлационен натиск. Също така критично ще се запази високото качество на фискална консолидация.

Раджан спомена също, че състоянието на инфлацията остава "комфортно", като потребителските цени са нараснали с едва 5,1% спрямо същия период на миналата година през януари, доста под неофициалната цел на институцията от 6% до януари 2016 г.

По време на късната азиатска сесия в сряда индийската рупия ce търгува при 61,916 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още