IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Якудза - като Goldman Sachs, но с оръжия

Вътрешни борби в японската престъпна организация може да доведат до невиждана мащабна гангстерска война

08:37 | 08.09.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Токио <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Токио Снимка: Pixabay

Като цяло тази година може и да е била добра за най-голямата японска организация в организираната престъпност -Yamaguchi-gumi, една от групите Якудза, която управлява всички останали. Но макар че отбелязва стогодишнината си в бизнеса, вътрешните борби може да разделят организацията. А това може да доведе до такава мащабна гангстерска война, каквато не е виждана от десетилетия, коментира The Daily Beast.

Японската полиция е в пълна готовност. В четвъртък огромната централа на Yamaguchi-gumi бе заобиколена от множество черни мерцедеси и скъпи лексуси, докарващи лидерите на Yamaguchi-gumi, облечени в най-хубавите си черни костюми, на спешна среща.

Очаква се Yamaguchi-gumi да се раздроби на фракции, като някои групи ще подкрепят сегашния 73-годишен топ бос Кеничи Шинода, познат още като Шинобу Цукаса, а други ще застанат зад групата, оперираща основно в Западна Япония, която се изправя срещу него и основната му фракция – Kodo-kai.

Организираните престъпни групи, известни под общото име „Якудза“, се различават от мафията, позната на Запад. Те се третират сякаш са някакъв вид контролирано вещество, опасно, но допустимо в определени параметри. 

В Япония има 21 определени организирани престъпни групировки, които се регулират и управляват от японското правителство, а самите Якудза не са извън закона. Много от тях плащат данъци и декларират доходите си. Ако посетите онлайн страницата на полицията, ще видите списък с основните групи, техните централи и емблеми.

Тези групи са структурирани като псевдосемейства, където по-ниските членове заявяват верността си пред сурогатния си баща – oyabun, и своите „братя“.

Сред групите в Якудза Yamaguchi-gumi е най-голямата и силната. В нея има над 23 000 члена и свързани лица към края на 2014 г., което е над 40% от всички обвързани с бандите в Япония.

Yamaguchi-gumi е не само най-голямата организирана престъпна група в Япония. Тя е известна японска корпорация, основана през 1915 г. от бивш рибар. Ангажирана е в редица бизнес начинания, някои от тях законни, други не, и може да се отнася към конкурентите си с изключително високомерие. Робърт Фелдман, анализатор в Morgan Stanley Japan Securities, веднъж я нарича втората най-голяма японска група за капиталови инвестиции и не е далеч от истината. Те са като Goldman Sachs, но с оръжия.

Групата се разделя на над 30 фракции, някои от тях с над 1000 члена, а някои с по-малко от сто.

Тя притежава одиторски фирми, стотици фиктивни дружества и компании за бази данни. Групата контролира японската развлекателна индустрия дори сега, а през годините хората ѝ тихо се промъкват в гръбнака на няколко високопрофилни IT дейности, печелейки достъп до личните данни на 3,2 млн. души. Концернът притежава верига частни детективски агенции и държи повече под око враговете си и техните приятели, отколкото която и да е разузнавателна агенция в Япония може да го прави. 

Yamaguchi-gumi е обвързана и с японската политика. Министърът на образованието и науката е получил дарения и политическа подкрепа от свързани с Yamaguchi-gumi лица и фиктивни компании. Министър-председателят Шинзо Абе бе заснет с един от съветниците на групата.

Ако човек от Yamaguchi-gumi оцелее до пенсия, пенсионният план е доста щедър. През 2013 г. финалният бонус и обезщетение възлизат на 50 млн. йени или почти половин милион долара. Програмата започва преди десетилетия, когато Yamaguchi-gumi се разделя на две, като начин за привличане на хората обратно. Програмата сработва добре, но може би сега ще трябва да се измисли нещо още по-добро, за да бъде потушен вътрешният бунт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

11
rate up comment 22 rate down comment 0
georgi_shum
преди 8 години
Точно :) Каза го далеч по разбираемо от мен:) Мерси :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
Както и с доста други японски неща, един не-японец трудно би разбрал ситуацията с якудза. От една страна те безспорно се занимават с нелегална дейност, а от друга якудза не се считат за враг на закона. Правителството рядко предприема акции срещу тях, ако не се лъжа последната по-голяма такава беше преди повече от 20 години. От една страна якудза обикновено плащат данъци, от друга японците се страхуват, че по-радикални мерки срещу тях ще доведат до още по-лош резултат. Затова и се получава това толериране от закона, въпреки незаконните дейности на японската мафия. Оплетена работа като почти всичко японско :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
нямат незаконен бизнес...освен проституция, наркотици, изнудване, рекет, отвличания, убийства(включително поръчкови), продажба на оръжие, лихварство и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
Принципно съм напълно съгласен с теб и не споря:) Просто исках да кажа, че е много трудно да ги определиш по друг начин :) И въобще да ги определиш.. те затова са и просто.. Якудза..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 15
Bob Williams
преди 8 години
Кандидатствайте за бърз и удобен заем, за да плати сметките и да започнете нов бизнес или ре-финансиране на проектите си на по-евтиният лихвен процент от 3%. Да се свържете с нас днес чрез: co.operateloanservice***gmail.com за повече информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ами има явно ето тази статия ни го съобщава .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе виж сега, то навсякъде има такива корпорации ( верно там влиянието им е много по-голямо) но те са си законни и не са "престъпни групи" Вече ако се докаже, че правят нещо престъпно, тогава са извън закона и се наказват. Няма как престъпна група да е законна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Тази държава за развита ли се брои и ако да защо САЩ са и смъртни съюзници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
В интерес на истината -няма как да се определи по точно.. Тия пичове там почти нямат нелегална дейност - просто корпорациите им се управляват като мафиотски кланове, в които нелегалния бизнес е супер добре прикрит зад огромен, напълно законен такъв... Бизнеса и териоторията между отделните кланове се разпределят по начина, по който се разпределят нарко териоториите примерно..Обикновенно се уравляват от наследници или издънки от стари самурайски родове и шефовете са с огромно влиание дори и сега. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
също като у нас, те младежта са свикнали престъпността да е законна и затова така го пишат. Погледни репортерката я има 19 я не. Та тя ни знае за прехода муцуните - нишо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още