IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин: Пекин е ангажиран с финансовите реформи

Китайската икономика се движи все още към ръст от около 7 на сто, заяви президентът на Народната република

10:01 | 23.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В първото си официално изказване по време на официалната си визита в САЩ китайският президент Си Дзинпин заяви, че Пекин е ангажиран с финансовите реформи и откритата икономика.

„Китай няма да тръгне назад в този процес", каза той на тържествен прием в Сиатъл, щата Вашингтон, организиран от Националния комитет за американско-китайски отношения и Американско-китайския делови съвет, предаде Ройтерс.

„Китайската икономика ще остане на прав път с честен и бърз растеж. Тя все още се движи към ръст от около 7 на сто“. „В момента икономиките на всички страни се сблъскват с трудности, нашата също се намира под натиск", каза той и изрази увереност, че тези трудности ще бъдат преодолени. „Нашата икономика е под натиск, но това е част от пътя към нов растеж“, заяви 62 годишният лидер. 

"Нашият първостепен приоритет е постъпателното развитие, целта ни е да осигурим благосъстоянието на народа", отбеляза председателят на КНР. Той увери, че Пекин има достатъчно "решителност да се движи напред по пътя на реформите". Китайската икономика ще запази устойчив курс и ще се развива достатъчно бързо, отбеляза Си Цзинпин.

Китай няма да занижава курса на националната си валута, за да стимули експорта си, посочи Си, който се обяви против нарочното обезценяване на валутите и валутните войни.

Си Цзинпин засегна също болезнения за отношенията със САЩ въпрос за върховенството на закона и осигуряването в Китай на равни условия за конкуренция за местните и западните компании. "Китай спазва принципа на недискриминация в бизнеса и стимулира чуждите инвеститори да взаимодействат с Китай", заяви той.

Той заяви също, че страната му смята мирния път на развитие за правилен път и изрази готовност да съдейства за създаване на "нов модел" в отношенията между великите държави. По думите му, Китай и САЩ трябва правилно да разбират стратегическите намерения на отсрещната страна и твърдо да се стремят тяхното сътрудничество да носи взаимноизгоден характер.

В словото си Си увери, че Пекин не се занимава с киберпиратство, нито го поддържа, както някои го обвиняват. "Китай е пламенен защитник на киберсигурността", заяви той и изрази готовност да сътрудничи с Вашингтон по този въпрос.

Си увери също, че китайската армия изпълнява изключително "отбранителни функции" и не се впуска във военни авантюри.  На приема присъстват 650 политици и представители на деловите кръгове, сред които бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър и министърът на търговията Пени Прицкър.

В Сиатъл, където китайският президент започна визитата си в САЩ, той ще може да се срещне с ръководителите на корпорациите Apple, Microsoft, Boeing

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още