IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Barclays ще съкрати част от персонала си в Азия следващата седмица

Според източници на медията британската банка ще затвори и някои от подразделенията си в Южна Корея и Тайван

18:18 | 05.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британската банка Barclays ще обяви съкращения на служители от инвестиционното си банкиране в Азия следващата седмица, както и пълно затваряне на някои бизнеси в Южна Корея и Тайван, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Последният кръг от съкращения на разходите на британската банка, който е част от плана ѝ за глобално преструктуриране, ще включват освобождаване на персонала от отделите за корпоративно финансиране и консултантска дейност в Южна Корея и Тайван, както и на персонала от отделите за продажба на акции и проучвания.

Подобно на други европейски кредитори Barclays трябва да се справи с тежката среда за инвестиционните банки в Азия, след като икономиките и пазарите в региона не успяват да отбележат устойчив растеж след финансовата криза от 2008 г.

В понеделник Ройтерс съобщи, че Barclays ще затвори и бизнеса си с акции в Индия като част от по-широките си планове за изтегляне от Азия.

„Постоянно следим нашите възможности на различни географски локации и бизнеси в целия цикъл. Ако вземем някакви твърди решения, ще предоставим актуална информация за това“, заяви говорител на Barclays в Лондон.

Последните съкращения ще включват персонал от страни, където отделите на банката не са сред водещите играчи, коментират източниците, пожелали анонимност заради чувствителността на информацията.

Затварянето на част от корейската и тайванската дейност отразява желанието на главния изпълнителен директор Джес Стейли да ограничи бизнеса в страни, където корпоративните отношения на банката са по-слаби, за да се фокусира върху ключови центрове, включително Хонконг, казват източниците.

Според един от тях Стейли е заявил пред персонала миналия месец, че темпът на преструктуриране е твърде бавен и банката трябва да съкрати още служители. Освен това банката е отложила бонусите за служителите за март, казват два източника.

Barclays не е единствената финансова институция, която намалява експозицията си към региона. Standard Chartered заяви преди година, че ще затвори акционерния си франчайз, който стартира през ноември 2008 г., а Societe Generale съобщи наскоро, че ще закрие отдела си за акционерни проучвания в Индия.

Очаква се Азия да понесе бремето от съкращения на служителите по силата на 3-годишния план на Стейли за намаляване на разходите, който включва намаляване на персона с 19 хил. души, или около 14% от световната работна сила на банката, с цел подобряване на рентабилността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още