IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска агенция обяви икономически ръст от 7% за 2015 г.

Според най-голямата агенция за икономическо планиране в Китай страната е добавила 13 млн. нови работни места

12:20 | 12.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Китай вероятно се е разраснала с около 7% през 2015 г. и е добавила 13 млн. нови работни места, съобщи топ агенцията за икономическо планиране на Китай във вторник, цитирана от Ройтерс.

Агенцията обяви и одобряване на повече големи инфраструктурни проекти с цел да избегне риска от по-остро забавяне.

Китай е постигнал основните си икономически цели за 2015 г., заяви Ли Пумин, говорител на Националната комисия за реформи и развитие (National Reform and Development Commission – NDRC), на пресконференция във вторник, седмица преди да бъдат представени официални данни за четвъртото тримесечие и за цялата 2015 г.

Коментарите на Ли идват на фона на новия срив на китайските фондови пазари и острия спад на юана, което предизвика опасения сред глобалните инвеститори за здравето на втората най-голяма икономика в света. Въпреки това обаче има малко доказателства, че условията в Китай са се влошили драстично през последните седмици.

И все пак икономически растеж от 7% ще бъде най-бавният от четвърт век насам и ще отбележи спад спрямо ръста от 7,3% през 2014 г., тъй като слабото търсене у дома и в чужбина, индустриалният свръхкапацитет и колебаещите се инвестиции натежават върху втората най-голяма икономика в света.

Някои наблюдатели на Китай вярват, че нивата на реалния растеж вече са много по-слаби, отколкото официалните данни предполагат, засилвайки очакванията, че правителството ще трябва да предостави още мерки за подкрепа тази година.

Китай е одобрил 280 инвестиционни проекта в дълготрайни активи на стойност 2,52 трлн. юана (383,44 млрд. долара) през 2015 г., заяви Ли. 32 от проектите на стойност 515,1 млрд. юана са били одобрени през декември.

Правителството обяви и че възнамерява да вложи още средства в инфраструктурни проекти, за да увеличи икономическата активност. Планът обаче се забавя отчасти заради бавното кредитиране, слабото първоначално планиране и високите дългови нива на местните правителства.

„Мисля, че има малка връзка между спадовете на финансовите пазари и реалната икономика“, казва Шен Лан, икономист в Standard Chartered в Пекин. „Всъщност икономическите индикатори през ноември вече показаха, че икономиката е спечелила по-голяма инерция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
В Китай всичко фалшифицират, включително и статистиката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още