IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай осъществи една от най-големите си инвестиции в Германия

ChemChina придобива базираната в Мюнхен KraussMaffei за 925 млн. евро

18:25 | 11.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Като реакция на все по-слабата икономика в Азия китайски компании все по-често придобиват фирми в Германия и Европа. Така например сега най-големият китайски химически концерн, държавната фирма The China National Chemical Corporation (ChemChina), придобива водещия производител на изкуствени химикали KraussMaffei в Мюнхен. 

На стойност от 925 млн. евро това е засега най-голямата китайска инвестиция в Германия. „Китай иска да избяга от масовото производство и да премине към премиум продукти. Ние перфектно пасваме в тази стратегия“, заяви директорът на KraussMaffei Франк Щилер, цитиран от германския всекидневник Welt.

Базираната в Мюнхен KraussMaffei разполага с наистина вдъхновяваща история. Първоначално фирмата е произвеждала локомотиви, по-късно и танкове. След Втората световна война компанията временно е била част от корпорацията Mannesmann, както и от Siemens. Оръжейното производство е напълно отделено, а поделението за машини за производство на изкуствени химикали е продадено на финансови инвеститори. 

Така днес въпреки общите корени има два икономически напълно различни концерна с корен Krauss-Maffei в името. От една страна – производителят на танкове  Krauss-Maffei Wegmann (KMW), който се съюзи с френския държавен концерн Nexter, а от друга страна – специалистът в производството на машини за изкуствени химикали KraussMaffei Group, който сега преминава в китайски ръце. Германският концерн, заедно с частния австрийски концерн Engel, е лидер в бранша.

Според Щилер „сега китайският пазар се обръща към по-голямо качество“. Затова и компании, като например ChemChina, се отправят на пазар. „Те искат да повишат производството си до световно ниво и да спечелят нови клиенти“. 

Най-голямата клиентска група за KraussMaffei е автомобилният бранш. При това продуктовото портфолио варира от машини за производство на арматурни части за топ марки до машини за гуми, като например за брандовете Continental или Pirelli.

Директорът на Krauss-Maffei, който ще остане на позицията си и при новите собственици, твърди, че няма да се изтегля дейност от Германия към Китай. „Нищо няма да се маха“. 
 
Държавната корпорация ChemChina има 140 000 служители и с оборот от  37 млрд. евро е сред гигантите в химическия бранш. Тя отдавна показва интерес към германския концерн, който с годишни приходи от около 1,1 млрд. евро има 4500 служители, от които 2800 са в Германия. Освен китайците акционери в германската компания са европейско-азиатският фонд за дялови инвестиции AGIC Capital и Guoxin International Investment.

За ChemChina германският концерн е поредна стъпка при експанзията ѝ в Европа. Така например през миналата година китайската корпорация плати 7,1 млрд. евро за италианския производител на гуми Pirelli. 

Влизането в KraussMaffei е засега най-голямата корпоративна сделка на китайци в Германия след придобиването на производителя на бетонни помпи Putzmeister в началото на 2012 г. Китай разширява от години ангажимента си във федералната република. Според изследване на EY Deutschland през 2014 г. в страната е имало 79 преки инвестиции от Китай, с 16 на сто повече от 2013 г. През 2012 г. те са били едва 46 на брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още