IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от 30 държави чакат за присъединяване към Азиатската инфраструктурна банка

Основните обвинения към Китай са, че Пекин използва банката, за да привлича държави в своята орбита

19:31 | 25.03.16 г.
Повече от 30 държави чакат за присъединяване към Азиатската инфраструктурна банка

Повече от 30 държави чакат за присъединяване към Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), която вече им 57 члена, предаде Ройтерс, като цитира президента на банката Дзин Лицюн.

АБИИ, чието създаване беше предложено преди по-малко от две години от китайския президент Си Дзинпин, се превърна в един от най-големите външнополитически успехи на Пекин.

Въпреки съпротивата на Вашингтон, към институцията се присъединиха почти всички големи съюзници на САЩ - Австралия, Великобритания, Германия, Италия, Филипините и Южна Корея.

В момента АБИИ работи по приемането на нови членове, каза Дзин в кулоарите на годишния икономически форум в Боао, Китай.

"През последните две години постигнахме целта да убедим всички членове. Сега имаме 57, като още над 30 държави са в списъка на чакащите", посочи той в отговор на въпрос дали страните членки са убедени, че Китай не използва банката, за да привлича държави в своята орбита.

Дзин не уточнява кои са евентуалните бъдещи членове на банката.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още