IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отблъсква все повече европейските инвеститори

Причината обаче не е забавянето на икономическия растеж на страната

17:36 | 08.06.16 г. 25
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвеститорите от Европейския съюз (ЕС) никога не са оценявали толкова песимистично перспективите си на китайския пазар, а спадът в икономическия растеж на Китай не е единствената причина за това, съобщава Интерфакс, цитирайки публикация на Deutsche Welle.

По мнението на 56% от топ мениджърите на европейски компании, да се занимаваш с бизнес в Китай е станало по-трудно, сочи анкетата на Европейската търговска камара в Пекин Business Confidence Survey 2016, която включва 500 компании от ЕС с дейност в Китай. Това мнение се подкрепя от 5% повече участници спрямо миналата година и записва най-лошия резултат в историята на ежегодните изследвания на камарата.

Към настоящия момент 47% от европейските фирми възнамеряват да разширят бизнеса си в Китай. Преди три години за разширяване на бизнеса са били готови 86% от компаниите.

Освен това рязко се покачва броят на мениджърите, които не са уверени в рентабилността на бизнеса в Китай. Сега почти всеки трети се съмнява в това.

Песимизмът на европейските бизнесмени е свързан не толкова със забавянето на икономическия растеж на страната, колкото с неблагоприятните условия за правене на бизнес, отсъствието на законодателни гаранции, бюрокрацията и ниската защита на интелектуалната собственост.

Преди десет години европейските инвеститори са били доволни, че могат да работят в Китай, но днес само 70 процента от тях поддържат тази позиция. 57% признават, че компаниите им се намират в неравни условия на конкуренция, тъй като властите показват предпочитанията си към местните дружества.

Все по-сериозен проблем за европейците става ограниченият достъп до интернет и неговата цензура. От това се оплакват 58% от анкетираните срещу 41% през предходната година.

В резултат на това 41% от компаниите възнамеряват да намалят производствените си разходи в Китай.

Президентът на Европейската търговска камара в Пекин Йорг Вутке не скри своето разочарование от китайските власти, които неведнъж са обещавали да подобрят инвестиционния климат. "Много от нас не виждат никакви промени. Всичко това са само думи“, заяви Вутке.

Повече за китайската икономика можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Иде време "произведено в Китай" също да стане марка, а евтинджосите да бъдат произвеждани...абе, някъде другаде. Едва ли ги кефи мисълта цял свят да казва "китайски ***". Лично аз, имам доста китайско в дома и бита си и съм основно доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Разбирам китайците: Искат да вдигнат стандарта на собствената си страна, а не за правят все по-богати чужденците за своя, собствена сметка. Време е България да се поучи. Не да пречи на чужденците, ами да стимулира българите с натрупан резерв да инвестират в нашата, вместо в чужди икономики и вместо да си държат левчетата на сметка, сякаш лихвите генерират печалби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Не, въпрос на грамотност е. Пуерто Рико е на български, както на български е САЩ, а не ЮЕсЕй и тнт. така и с Джизъса ... пийни си още едно и не мисли, че не можеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
nobel
преди 7 години
Възможно е. Въпрос на произношение. Аз например не мисля, че на света някога е живял човек, който се е казвал Джизъс Крайст, но американците и англичаните така го наричат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 7 години
чико от порто рико, та и ти си останал в годината когато е написана песента ... Пуерто Рико се казва това дето си го мислиш и до тук с мисленето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
nobel
преди 7 години
А и като чета статията не откривам в нея някаква голяма трагедия. Сравнява се само Китай с Китай и изобщо не става дума какво е положението със същите показатели в останалата част на света. В "Европейска" България вероятно сме в пъти по-зле. В статията има само някакво неистово желание да се напише все пак нещо лошо за Китай - каквото и да е то и колкото и да е незначително. Да става в Китай все по-трудно за европейските и останалите чуждестранни инвеститори според мен е съвсем нормално. Да се инвестира в каквото и да било става все по-трудно навсякъде по света. Питайте инвеститорите в шистов петрол в Америка, например. Или кой да е инвеститор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
nobel
преди 7 години
Като говорим за влошаване икономическите показатели на Китай има още много да се влошават, преди да достигнат тези на ЕС, САЩ или Порто Рико, например. Порто Рико на испански означава "Богато пристанище". И сигурно е било такова, преди да стане нещо като щат на Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
С Китай сме едно към едно:Песимизмът на европейските бизнесмени е свързан не толкова със забавянето на икономическия растеж на страната, колкото с неблагоприятните условия за правене на бизнес, отсъствието на законодателни гаранции, бюрокрацията и ниската защита на интелектуалната собственост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 7 години
ето дедо нобеле и за китай ... понеже все конспирации у тиквата ти празна :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още