IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете на Китай в образа на Brexit

Гласувайки да излезе от ЕС, Великобритания потвърди много от най-лошите страхове на Комунистическата партия за демокрацията

12:25 | 10.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гласувайки да излезе от Европейския съюз, Великобритания потвърди много от най-лошите страхове на китайската Комунистическа партия за демокрацията. Сега въпросът е дали Brexit ще затрудни и опитите на страната да наложи икономически реформи, пише BloombergView.

Поне един от аргументите на кампанията за Brexit – безотговорната бюрокрация в Брюксел, наслаждаваща се на плодовете на властта, със сигурност звучи познато на китайските граждани. Въпреки неотдавнашните строги мерки срещу корупцията недоволството към официалните представители се засилва в много части от Китай заради завземания на земи, неизплатени заплати, съкращения на работни места и други. За Комунистическата партия общественото отхвърляне на далечно позиционирани бюрократи няма да бъде прието лесно.

Brexit потвърждава и страховете на партията за капризите на хората. Както държавният китайски таблоид Global Times писа – Brexit е „кутията на Пандора“, „ситуация, в която няма победител“ и „огромна стъпка назад“. Китайският народ, продължава изданието, „ще продължи да наблюдава последствията от „демократичния“ референдум на Великобритания“. Подобен скептицизъм към мъдростта на тълпата е широкоразпространен сред властта в Пекин, но той има и реални последствия за защитниците на демoкрацията.

Още по-голяма тревога за партията е нестабилността. Политическите и бизнес класите в Китай никак не са склонни да поемат рискове. Банките предпочитат да кредитират държавни предприятия, убедени, че правителството стои зад тях. Студентите от най-добрите училища се стремят към държавната администрация, а промените в политиката идват само от най-високите нива. Технократите на партията имат склонност да виждат тясна връзка между политическата и финансовата нестабилност. А както премиерът Ли Къцян многократно подчерта на Световния икономически форум в Тиендзин – Brexit засили и двете несигурности.

Непосредствените икономически последици за Китай вероятно ще бъдат минимални. Както икономистите на Bloomberg Том Орлик и Филдинг Чен посочват, само 2,6% от китайския износ е насочен към Обединеното кралство.

Непреките последици обаче може да са значителни. След като Великобритания гласува за излизане, юанът се срина с най-големия си еднодневен спад от обезценяването си през миналия август. В най-лошия случай Brexit може да се окаже дългосрочна спирачка за износа на Китай, да увеличи свободния му капацитет, да стимулира отлива на капитал, да попречи на преките чуждестранни инвестиции и като цяло да отслаби силите, които поддържат растежа на страната през последните няколко десетилетия.

На фона на този натиск можем да очакваме лидерите в Китай да намалят двойно икономическите си и финансови политики, насочени към поддържане на растежа и минимизиране на сътресенията, без значение каква е цената за това. Това може да означава и допълнително отслабване на юана и още захранени чрез кредити инвестиции. Може да накара и лидерите да се замислят сериозно, преди да предприемат продължителни банкови реформи. А толкова нужното преструктуриране на държавните предприятия, които рискуват да превърнат съкратените работници в тълпи протестиращи, да бъде отложено. Допълнително засилване на недоволството също не може да бъде изключено.

Китайската комунистическа партия наблюдава внимателно световните събития и бързо се учи от провалите и успехите на другите. Докато следи сривът на британския паунд и глобалните пазари, може би ще се натрупат все повече доказателства, че рисковете от големите финансови и политически реформи просто не си заслужават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още