IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай се увеличават втори пореден месец през март

Запасите от злато в края на март обаче се свиват с 637 млн. долара спрямо предходния месец

13:56 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обемът на валутните резерви на Китай се е увеличил до 3,0091 трилиона долара през март спрямо 3,0051 трилиона долара през февруари. Доклад, публикуван днес от Народната банка на Китай и цитиран от ТАСС, сочи, че за първи път от април миналата година показателят се покачва два поредни месеца.

През февруари китайските валутни резерви неочаквано нараснаха за първи път от осем месеца, превишавайки 3 трилиона долара, след като взетите строги регулаторни мерки и отслабването на долара помогнаха да спре изтичането на капитали.

Запасите от злато в края на март възлизат на 73,73 милиарда долара, свивайки се с 637 милиона долара спрямо предходния месец.

През последните десет години валутните резерви на Китай стремително се увеличават благодарение на износа на китайски стоки.

От 2014 година обемът на запасите започва да намалява заради отслабването на търсенето на китайски стоки в чужбина, както и забавянето на темповете на растеж на националната икономика и промените на международния финансов пазар.

През 2015 година валутните резерви на страната спаднаха с рекордните 513 милиарда долара, а през 2016 година обемът им се сви с още 320 милиарда долара, припомня ТАСС.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още