IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай става част от глобалния индекс MSCI за развиващите се пазари

С включването си към индекса континенталните пазари стават част от активи за 1,6 трлн. долара

10:28 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските акции за пръв път си спечелиха включване в глобалния фондов индекс MSCI, което се превръща в нов крайъгълен камък в усилията на Пекин да привлече международни средства на втория по големина пазар в света, съобщава Financial Times.

Ходът означава, че континенталните акции, известни като акции тип А, следващата година ще бъдат включени във водещия индекс на развиващите се пазари MSCI, което значи, че инвестиционните фондове за 1,6 трлн. долара, следящи индекса, ще могат да купуват акции.

Акциите на Китай не записаха особени движения след новината, като индексът Shanghai Composite спадна с 0,1%, а Shenzhen Composite остана без промяна в сряда сутринта. Акциите на континенталните компании, вписани в Хонконг, имах малко по-силна реакция, като индексът Hang Seng China Enterprises се понижи с 0,8%.

Решението на MSCI отваря нова линия в дългия дебат на инвеститорите дали и как да се въведат местни китайски облигации в международните портфейли.

Фондовите и облигационни пазари на Китай са съответно втори и трети по големина в света, но въпреки това чужденците притежават по-малко от 2% от всеки един от тях. Три предишни предложения на MSCI за включването на континенталните акции бяха отхвърлени от заинтересованите лица в доставчика на индекса – основно мениджърите на големи активи.

„Международните инвеститори приветстваха положителните промени в достъпността на китайските акции тип А през последните няколко години“, казва Реми Браянд, управляващ директор на MSCI и председател на комисията по политиката на индекс MSCI.

Компанията заяви, че решението ѝ има „широка подкрепа“ от институционални инвеститори най-вече заради по-добрия достъп до акциите тип А чрез програмата Stock Connect, която свързва борсата в Хонконг с тези в Шанхай и Шънджън, без инвеститорите да бъдат поставени пред същите капиталови ограничения, които биха срещнали, ако купуват акции на континенталните пазари, ползвайки юани.

Освен това китайските борси през последната година облекчиха изискванията си за предварително одобрение на свързани с индексите продукти, което по-рано бе проблематично за фондовите мениджъри.

MSCI заяви, че ще добави 222 акции тип А с голяма капитализация, които ще формират 0,73% от индекса ѝ. Първоначалното предложение бе за 169 акции, но броят им се е увеличил, след като инвеститорите са заявили на доставчика на индекса, че искат да включват акции тип А на компании, вече вписани в Хонконг, чрез която вече са били включени и в индексите на MSCI.

Китайските акции вече формират 27% от индекса на MSCI за развиващите се пазари, но те се състоят само от акции, вписани в Хонконг и САЩ, например на технологичните гиганти Tencent и Alibaba.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още