IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничи банковите операции на севернокорейските граждани

Пекин сви износа на бензин за Пхенян

10:55 | 10.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няколко големи китайски банки са въвели ограничения в операциите със сметки на севернокорейски граждани, а износът на Китай на нефторподукти за КНДР е намалял изведнъж със 75% за периода май-юли. Това съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС. 

По нейни данни новите мерки са въведени в клоновете на Китайската банка, Китайската селскостопанска банка и Китайската строителна банка. Самите сметки не са замразени, но от тях може единствено да се теглят пари. Освен това в посочените банки северенокорейски граждани вече нямат право да си откриват сметки, предаде БТА.

Ограничения постепенно се въвеждат и в банките в североизточната китайска провинция Ляонин, граничеща със Северна Корея. Според Киодо целта на тези мерки е да помогнат на китайските компании и юридически лица, за които има твърдения, че сътрудничат с Пхенян, да не попадат под санкциите на САЩ и други страни.

Киодо съобщава също, че от май до юли Китай е доставил на КНДР 19 700 тона бензин и други нефтопродукти, което е със 75% по-малко за същия период на миналата година, Износът на суров петрол обаче остава на предишното равнище - от 300 хил. до 500 хил. т на година. Севернокорейски представител е заявил пред Киодо, че това не е повлияло на ситуацията в КНДР, но властите били започнали да призовават жителите да използват велосипеди и обществения транспорт.

Експерти на ООН съобщиха в свой доклад, че Пхенян е изнесъл незаконно въглища, желязо и други стоки за поне 270 млн. долара в Китай и други страни, включително Индия, Малайзия и Шри Ланка в нарушение на международните санкции. Това е ставало за шестте месеца до август тази година, предаде Асошиейтед прес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още