IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея заяви, че иска да установи равновесие с военните сили на САЩ

Ким Чен-ун е изразил огромно задоволство от ракетния тест, който бил проверка за бойната ефективност и надеждността на ракетата

09:11 | 16.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун. Снимка: Архив Ройтерс

Целта на Северна Корея е да установи равновесие с военните сили на САЩ, съобщи севернокорейската информационна агенция, цитирана от Ройтерс. Съобщението беше разпространено ден след като севернокорейският лидер Ким Чен-ун издаде заповед за опит с ракета със среден обсег "Хвасон" 12, която прелетя над Япония и падна в Тихия океан.

"Нашата крайна цел е да установим равновесие в силите със САЩ и да накараме техните лидери повече да не се осмеляват да заплашват КНДР с военни варианти", е заявил севернокорейският лидер според съобщението.

Ким Чен-ун е казал също, че страната му ще завърши ядрената си програма въпреки санкциите. Той изразил огромно задоволство от ракетния тест, който бил проверка за бойната ефективност и надеждността на ракетата.

Агенцията цитира думите му, че въпреки безкрайните международни санкции страната почти е успяла да изгради ядрените си сили. Ким е призовал за общодържавни усилия, за да може Северна Корея да постигне целта си да се сдобие с "възможности за ядрен контраудар, с който САЩ да не могат да се справят".

"Както целият свят призна, ние постигнахме всичките тези успехи въпреки санкциите на ООН, продължаващи от десетилетия", е казал севернокорейският лидер.

Пхенян изстреля в петък втора ракета над Япония за по-малко от месец. В отговор САЩ отправиха предупреждение за прибягване към военни варианти, като по този начин дадоха да се разбере, че търпението им за дипломация се изчерпва.

Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай пък призова Вашингтон да се въздържа от отправяне на заплахи към Северна Корея.

Пред репортери в посолството на Китай посланикът заяви: "Честно казано, смятам, че САЩ трябва да направят нещо повече от това, което правят, за да има реално и ефективно международно сътрудничество по въпроса. Те трябва да се въздържат от повече заплахи. Трябва да намерят ефективни начини за подновяване на диалога и на преговорите", подчерта китайският дипломат.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 8
briton
преди 6 години
Северна Корея - новият САЩ. Мислех, че този льольо пак е препушил. Зачетох се обаче. Тези имат почти 5% от населението си активна армия. 70 подводници, 500 самолета и т.н. Колко трябва да си *** хората ти да гладуват, а ти да градиш армия, която дори няма с кого да се бие. хахахаххаЗа сведение: http://***.newsweek.com/what-north-koreas-military-looks-compared-us-589688
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 10
michaelis12
преди 6 години
"Нашата крайна цел е да установим равновесие в силите със САЩ и да накараме техните лидери повече да не се осмеляват да заплашват КНДР с военни варианти", е заявил севернокорейският лидер според съобщението.-------------------------------------------------------------------------------и прайлно ..... тоя е джелезен .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още