IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония няма да следва САЩ в блокирането на Китай при 5G мрежите

Островната страна ще предприеме собствени мерки, ако се появят опасения по този въпрос, изтъква говорителят на японското правителство Кацунобу Като

10:13 | 16.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;eongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: eongJoon Cho/Bloomberg

Япония е заявила пред САЩ, че за момента Токио няма да се присъедини към плана на Вашингтон за изключване на китайски компании от достъпа до телекомуникационните мрежи, информира в петък японското печатно издание Yomiuri, позовавайки се на няколко източника.

Япония ще предприеме собствени мерки, за да реагира в случай, че се появят притеснения по въпроса за сигурността, като Токио ще продължи да си сътрудничи със САЩ, посочва изданието. 

Държавният департамент на САЩ публикува през август актуализация на план, наречен „Чиста мрежа“, призоваващ за блокиране на достъпа на телекомуникационните компании, доставчици на облачни услуги и мобилни приложения от китайски произход до САЩ.

Вашингтон притиска своите съюзници да забранят достъпа на Huawei до 5G мобилните мрежи от следващо поколение от съображения за сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео спомена плана „Чиста мрежа“, когато се срещна с японския външен министър Тошимицу Мотеги в Токио по-рано този месец, припомнят Yomiuri и Ройтерс.

Япония е посочила пред САЩ, че Токио не може да се присъедини към рамка, която изключва конкретна държава, но ще преразгледа това, ако има някаква промяна в настоящия план на САЩ.

Главният секретар на кабинета на японския премиер и говорител на правителството Кацунобу Като заяви, че разбира, че по време на срещата между Помпео и Мотеги не е имало обмен на мнения по плана „Чиста мрежа“, но САЩ са споделили предприетите съображения по отношение на киберсигурността.

„Нашата страна иска да продължи да укрепва сътрудничеството в областта на киберсигурността със САЩ“, заяви Като по време на пресконференция в петък.

Япония също ще предприеме конкретни стъпки за осигуряване на безопасността на киберсигурността, като работи за намаляване на рисковете по веригата на доставки при набавяне на информационно и комуникационно оборудване, изтъкна още Като.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още