IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо възстановяването на китайската икономика не е толкова внушително?

Джо Байдън може да се радва на възхода на Китай, след като усилията на неговия опонент не успяха да поставят на колене Пекин

19:03 | 22.10.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Вероятно би било разумно, ако Си Дзинпин съсредоточи вниманието си върху тези възможности. Най-важната цел е той да продължи да натиска докрай педала на газта на държавата подкрепа, за да предотврати евентуални спънки пред възстановяването на икономиката.

На фона на подготвяния нов петгодишен план за китайската икономика, 2021 г. може да се окаже, че крие множество клопки, тъй като пазарите за китайския износ отслабват допълнително.

Броят на заразените с коронавирус в САЩ надхвърля 8,2 млн. души още преди старта на втората вълна от инфекции, които епидемиолозите предричат тази есен. Подобно е положението и в основните пазари в Европа, като към момента Япония се очертава като единствен лъч надежда за китайския износ и то заради китайското търсене на японски стоки.

В момента китайското правителство предлага „обнадеждаващо послание“, че нациите, които успяват да овладеят коронавируса, могат да се радват отново на по-бърз растеж, според икономиста Роб Субабаман от Nomura Holdings. По неговите думи именно такъв вид възстановяване можеше да бъде билетът на Тръмп към втори мандат.

Пешеходци с чадъри чакат да пресекат улица в град Дунгуан, провинция Гуандонг, Китай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Без растежа на Китай световната икономика можеше да се окаже, че върви по много по-тънък лед. И все пак без стабилна сцена при износа, капацитетът на Китай за възстановяване е ограничен. То няма да е V-образно. Всъщност рискът е, че Китай вижда по-скоро К-образна траектория, при която определени части от икономиката процъфтяват, докато други изостават. Това се корени в еднопосочния характер на икономиката.

Имотният и индустриалният сектор наистина привличат вниманието, тъй като Китайската народна банка инжектира ликвидност. Инвестициите в имоти например са се увеличили с 5,6% между януари и септември спрямо този период преди година. И все пак секторът на услугите изостава.

Проблемът, според Майкъл Пети от Пекинския университет, е, че Китай е по-добър в увеличаването на предлагането, отколкото на търсенето. Пекин може да поддържа темпото от третото тримесечие само като увеличава търговските излишъци и продължава да увеличава инвестициите в публичния сектор.

Възстановяването на Китай няма да върви по права линия, въпреки това, което показват последните данни. В най-добрия случай това ще бъде поредица от ръстове и спадове, дължащи се на по-глобалните обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 3 години
Който не е работил с китайци, той не знае какво чудо са. Подмолни, лъжат, с претенция да подчинят целия свят. Спестявам по-голямата част от мнението си за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
V.At.
преди 3 години
Както се казва "И лошата реклама е също реклама". Докато не почнаха да се публикуват толкова много статии за "лошият Китай", хич и не се интересувах от тях - мислих си, че са нация, която копае на ръка и яде ориз. А и не съм фен на китайската кухня. Но последователното публикуване от 2000 година насам на такива статии направо ще ме запали по Китай. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още