IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пхенян не иска "бясното куче" Джо Байдън да спечели изборите в САЩ

Въпреки че дипломатическият застой между Северна Корея и САЩ продължава от 20 месеца, Тръмп остава предпочитаният кандидат за президент за севернокорейците

22:00 | 26.10.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Байдън уточни, че би приел да се срещне с Ким Чен-ун, но само срещу обещание за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Според Андрей Ланков, професор в Кукминския университет в Сеул, Пхенян се надява Тръмп да спечели втори мандат.

"Изборна победа на Джо Байдън би довела до задънена улица", заяви Ланков пред Франс прес. "Ако Доналд Тръмп бъде преизбран, (севернокорейците) известно време ще бъдат сдържани, надявайки се да получат отстъпки от него".

Началото на мандата на Тръмп бе белязано от размяна на обиди, които засилиха напрежението през 2017 г. Напрежението намаля във връзка с Олимпийските игри през зимата на 2018 г. 

Лоши подбуди

През 2018 г. Доналд Тръмп разговаря с Ким в Сингапур и стана първият действащ американски президент, срещнал се със севернокорейски лидер.

Ким и Тръмп имаха още две срещи - в Ханой и в демилитаризираната зона на Корейския полуостров.

Преговорите по ядрения въпрос обаче не дадоха резултат и Пхенян вероятно въобще не е спирал да работи по забранените си военни програми. Северна Корея дори показа на военен парад в началото на този месец гигантска интерконтинентална балистична ракета.  

Чун Мин Ли, от фондацията "Карнеги за световен мир", приветства неотдавна на видеоконференция опитите на Тръмп да се сближи с Ким.

"Проблемът е, че той го направи" с лоши подбуди, казва експертът. "Тръмп бе обсебен от идеята, че Ким Чен-ун по един или друг начин ще му позволи да наложи в Съединените щати образа си на президента, донесъл мир на двете Кореи".

Изборната победа на Байдън би довела до завръщане към класическия дипломатически процес, смята посланикът на Южна Корея в Съединените щати Ли Соу-хьок. Това значи дълги преговори на ниво съветници, а не срещи на високо ниво между двама лидери, които могат да се договорят за цялостно споразумение само за няколко часа.

Съветниците на Байдън по въпросите на дипломацията и сигурността заемаха високи постове в правителството на Обама, припомня той.

"Вместо вертикален подход, отгоре надолу, очаквам, че политиките ще се изработват и предлагат на ниво работни групи, а президентът ще ги одобрява", прогнозира дипломатът.

Пхенян ще следи отблизо американските президентски избори, като си запазва възможността във всеки момент да изпробва най-новите си ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
Този на снимката не го ли погребваха вече няколко пъти? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още