IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея вероятно ще "поздрави" Байдън с нова ракета

Пхенян е наредил на задграничните си мисии да не създават провокации по време на прехвърлянето на властта в САЩ

13:36 | 28.11.20 г. 3
<p>
	Ким Чен-ун. <em>Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Ким Чен-ун. Andrey Rudakov/Bloomberg

Лагерът на Байдън сигнализира за повече място на масата за преговори, заявявайки в политически документ, че иска да стартира кампания със съюзници на САЩ и други страни, която да бъде фокусирана в денуклеаризацията. На втория президентски дебат през октомври Байдън определи Ким като „бандит“, но заяви, че може да се срещне с лидера на Северна Корея, ако Пхенян предварително предприеме действия за намаляване на ядрения си арсенал.

Изборът на Байдън за държавен секретар - Антъни Блинкен, който определя личната дипломация на Тръмп като провал, се застъпи за многостранен подход, който да търси поетапно разоръжаване. В коментар от 2017 г. за NY Times Блинкен подкрепя договореното споразумение с Пхенян, "което първо замразява, а след това отменя ядрената програма на Северна Корея с наличието на инспектори, които внимателно да контролират спазването" , за да бъде възможно постигнето по-изчерпателна сделка в бъдеще.

Ким вероятно ще даде признаци за своето бъдещо поведение към новата администрация на Байдън по време на ежегодното му новогодишно обръщение към нацията - една от най-големите политически речи в календара на страната. Очаква се Северна Корея да проведе и рядък конгрес на управляващата партия по времето на встъпването в длъжност на Байдън, предоставяйки нов петгодишен план за икономиката си, която е напът да отчете най-голямото си свиване от повече от две десетилетия поради международните санкции, коронавируса и поредица от природни бедствия.

Пхенян е наредил на задграничните си мисии да не създават провокации по време на прехвърлянето на властта в САЩ, заявяват служители от шпионската агенция на Южна Корея в брифинг пред парламента. Решението на Ким да затвори границите заради коронавируса нанесе опустошителен удар върху търговията с най-важния партньор на страната - Китай, като тя е напът да се срине с 80% за 2020 г., гласи информация от доклад на Korea International Trade Association.

Пхенян многократно е сингализирал, че предпочита управлението на Тръмп, който предостави на Ким място на масата като равен. Неговият режим възхвалява „мистериозно прекрасната“ химия между двамата лидери, като същевременно осъжда Байдън като „нефелен и лишен от елементарни човешки качества“.

И докато Байдън се стреми да работи със съюзниците на САЩ, слагайки край на политиката на Тръмп „Америка на първо място“, Ким може също да открие, че сега има повече приятели на своя страна, отколкото преди няколко години. Севернокорейският лидер се радва на много по-добри отношения с Китай и Русия, които се присъединиха към САЩ през 2017 г. и  подкрепиха безпрецедентните санкции на Съвета за сигурност на ООН срещу Северна Корея в отговор на нейните ядрени и ракетни програми.

„Този ​​път новите тестове може да нямат същия ефект в ООН“, коментира Анкит Панда, старши сътрудник към Carnegie Endowment for International Peace. Експертът добавя, че напрежението може да ескалира бързо, ако Байдън отговори с проява на военна мощ. „Най-големият риск би било да възобнояви кризисния цикъл със Северна Корея“, изтъква специалистът. 

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Северна Корея вероятно ще "поздрави" Байдън с нова ракета-----------------------------------------------------------------------------хах ми супер ко, все пак е поздрав .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Бойчо , сменяйте плочата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
най вероятно няма да се наложи ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още