IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново силно земетресение в Япония навява спомени за инцидента през 2011 г.

Според Японската метеорологична агенция това е вторичен трус от земетресението с магнитуд 9,0 по Рихтер, което раздруса префектурата преди 10 години

12:00 | 14.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Buddhika Weerasinghe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Мирисът на алкохол изпълни малкия бар в неделя, когато Аой Хошино помете с ръка стъклена бутилка уиски заради силното земетресение, което разлюля Фукушима събота вечер, напомняйки за опустошителните трусове, който удариха японската префектура през 2011 г.

Земетресението с магнитуд 7,3 по Рихтер връхлетя Фукушима малко преди полунощ, напуквайки стени, чупейки прозорци и предизвиквайки свлачища. Ранени са над 100 души. съобщава Ройтерс.

„С нетърпение очаквахме да отворим отново магазините и заведенията, след като бяхме засегнати от коронавируса и сега се случва това“, коментира 46-годишната Хошино, която държи малък бар в Иваки, град на около 200 км северно от Токио, близо до епицентъра на последното земетресение. 

Японската метеорологична агенция (JMA) заяви, че това е вторичен трус от земетресението с магнитуд 9,0 по Рихтер, което раздруса префектурата на 11 март 2011 г. и предизвика цунами, отнело живота на близо 20 000 души по крайбрежието на Североизточна Япония и предизвикало ядрената авария в АЕЦ „Фукушима“, най-голямата от „Чернобил“ насам.

Агенцията предупреди за вторични трусове, които могат да продължат през следващите няколко дни.

Хошино посочва, че земетресението в събота е навяло страшни спомени.

„Тялото ми веднага реагира и не можех да спра да треперя. Краката ми също се тресяха, но не можах да преценя дали е по-безопасно да избягам или да остана вътре, така че в крайна сметка изпълних странен танц “, смее се тя.

Най-малко 121 души са ранени, съобщава националната телевизия NHK, като няма съобщения за смъртни случаи.

JMA прогнозира проливни дъждове в засегнатия от земетресението регион в понеделник, предупреждавайки, че земята може да е отслабена от земетресението, което може да предизвика свлачища.

Голяма част от Северна Япония остана без железопътен транспорт заради земетресението.

Късно събота вечерта земетресението разлюля и Токио, предизвиквайки авария в електрическата мрежа, засегнала стотици хиляди сгради в Източна и Североизточна Япония.

Няколко хиляди домакинства останаха без вода, което принуди жителите да се наредят с пластмасови бутилки и кани, за да получат вода от обществени водоноски.

Производителите на автомобили Toyota и Nissan заявиха, че нито един от заводите им в района не е засегнат.

Земетресенията са често срещани в Япония, една от най-активните сеизмични зони в света, като около 20% от земетресенията с магнитуд от поне 6 степен по Рихтер в глобален мащаб са регистрирани именно в островната страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
тъй беше разпоредено ... иначе нямаше да има излагане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Японците ме кефят. При земетресение от над 7-*** степен в други държави камък върху камък не остава, а при тях - напукани мазилки, счупени стъкла и нито една жертва! Само с аварията на ядрената централа се изложиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още