IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатни яйца и купони за магазини - Китай се мъчи да ускори ваксинацията

Страната среща трудности заради огромното си население, а и защото част от хората се чувстват в безопасност след успеха в контролирането на епидемията

19:48 | 20.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg

Някои хора се съмняват в качествата на съществуващите ваксини, независимо дали са китайски, или не, предвид бързината на разработването им.

"Не мисля, че ефективна ваксина може да бъде направена толкова бързо", казва Ейми Лу, която работи в университет в Шанхай.

Петте ваксини, които се използват сега в Китай, имат процент на ефективност между 50,7 и 79,3, според компаниите производители. Това не означава, че те са некачествени - повечето експерти казват, че всички ваксини с над 50 процента ефективност допринасят за овладяване на пандемията и за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи.
   
"Дори и всички да получат по две дози, може и да не се стигне до групов имунитет", казва Ван Чънгуан, бивш преподавател в пекинско учебно заведение по медицина и експерт по имунология.

Групов имунитет се получава, когато достатъчна част от населението има имунитет, независимо дали от ваксинация или от прекарано заразяване, за да се спре неконтролираното разпространение на съответната заразна болест.
   
Китай ще трябва да ваксинира поне 1 милиард души, за да постигне това, заяви Ван Хуацин, високопоставен служител в сферата на имунологията в Китайския център за контрол на заболяванията, в интервю за държавна медия миналата седмица. Към началото на този месец две дози са поставени на около 34 млн. души, а на приблизително 65 милиона човека е поставена по една доза.

Гао Фу, ръководителят на Китайския център за контрол на заболяванията, заяви по-миналия уикенд, че Китай обмисля различни стратегии като смесване на различни ваксини, за да бъде повишена ефективността. Външни експерти твърдят, че Китай в крайна сметка ще се ориентира към други, по-ефективни ваксини като тези на компаниите "Пфайзер" и "Модерна".
  
"Най-добре е да се разреши употребата на други, по-добри ваксини, за да може китайският народ да има достъп до тях, но това най-вероятно е голямо политическо предизвикателство", казва Цзин Дун-ян, експерт по ваксините от медицинския факултет на Хонконгския университет.
   
Китайската фармацевтична компания "Фосун" партнира на германската "Бионтех" при продажбите на ваксината на "Пфайзер" в Китай. Ваксината обаче е одобрена само в Хонконг и Макао, които са китайски територии със специален статут, със свои собствени регулаторни служби. Сега са в ход клинични изпитания за одобряване на ваксината на "Пфайзер" в Китай.

Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Дълги тикви, по-големи от цигулки. Направо виоли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Освен това се раздават и безплатни яйца..." а тука каво ше раздавате ... сурова наденица за всеки мераклия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още