IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безплатни яйца и купони за магазини - Китай се мъчи да ускори ваксинацията

Страната среща трудности заради огромното си население, а и защото част от хората се чувстват в безопасност след успеха в контролирането на епидемията

19:48 | 20.04.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Andre Malerba/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andre Malerba/Bloomberg


   
Предполага се, че ваксинирането е доброволно, но твърде агресивните действия на някои местни власти и компании накараха здравните власти миналата седмица да предупредят, че не бива да има принудителни ваксинации.
   
Болница в Данчжоу, в южната островна провинция Хайнан, поднесе своите извинения, след като адресира към служителите си следното съобщение: "Тези, които не са се ваксинирали, може да бъдат уволнени."
   
В провинция Чжъцзян на 2 април бе направено съобщение, че служителите на всички правителствени департаменти, кадрите на Комунистическата партия и хората, работещи в университети, ще трябва да дадат пример и да се ваксинират.
   
Националното правителство поиска също така всички жители на град Жуйли, на границата с Мианма, да се ваксинират заради откритото наскоро там огнище на заразата.
   
Ако човек се ваксинира, това означава също за него да отпаднат някои от най-строгите ограничения, които местните власти въведоха с цел овладяване на епидемията.
   
Брайт Ли, студент в Пекин, разказва, че се е ваксинирал, за да може вече да не му е необходимо разрешение да излиза от университетския кампус. Макар тази мярка да не се прилага строго, Ли се почувствал обезпокоен, след като в университета били разлепени плакати с критики срещу студент, напуснал кампуса без разрешение миналата зима, след като същият студент е бил преди това в район с потвърден случай на КОВИД-19.
   
Ваксинационният ентусиазъм се сблъска освен това с недостига на доставки и забавянето им.
   
В Хайкоу, столицата на провинция Хайнан, здравните власти обявиха, че преустановяват поставянето на втора доза на хората, които не участват в подготовката на две големи предстоящи събития, като се аргументираха с проблеми с веригата на доставки. За недостиг на дози съобщиха и два южни града - Фошан, в провинция Гуандун, и пристанището Сямън, в провинция Фуцзян.
   
Китайските производители на ваксини увеличиха сериозно производството и здравни експерти твърдят, че до края на годината търсенето ще бъде задоволено.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Дълги тикви, по-големи от цигулки. Направо виоли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"Освен това се раздават и безплатни яйца..." а тука каво ше раздавате ... сурова наденица за всеки мераклия ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още