IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вманиачаването на Пекин в регулациите – перфектна пазарна буря

Забравихме, че Китай е комунистическа държава, а комунизмът означава контрол, коментира анализатор

14:49 | 28.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/JEROME FAVRE</em></p>

Снимка: EPA/JEROME FAVRE

Пазарът също така е обременен от спекулации относно силно задлъжнелия китайски разработчик на недвижими имоти China Evergrande. Напоследък все по-често му се налага да търси сложни и трудни схеми за финансиране. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s оценява финансовото състояние на компанията като крехко и  понижи кредитния ѝ рейтинг с две степени до много слабия рейтинг „B-“. Във вторник Evergrande отмени планирания специален дивидент, с който групата искаше да спре спада в цената на акциите, които се понижиха с около три четвърти в рамките на една година. През 2018 г. подобна криза беше преодоляна с дивидент. Но този път реакцията на пазара беше по-малко положителна. Доходността по облигациите на Evergrande, дължими до 2025 г. с купон от 8,75 %, се увеличи от малко под 14 на повече от 30 % от началото на юни. 

Мащабът и суровостта на процеса (законовите промени, б. ред.) изненадаха много хора, казва Дай Мин, базиран в Шанхай фонд мениджър в Huichen Asset Management. Това надхвърля нормалното регулиране, което много инвеститори вече са оценили в преценките си. Всичко, което застрашава сигурността на данните в Китай, сега ще бъде строго наказвано. Фактът, че репресиите срещу образователните компании изглежда са изненадали инвеститорите, може да се разчете и другаде. Още в понеделник две борсови компании изпратиха съобщения за пресата, в които се изказват оптимистично по отношение на регулирането. Репресиите е трябвало да достигнат своя пик с наказанието на Didi в началото на юли, се казваше например в единия анонс. Събитията от петък не бяха споменати. И двете компании не са коментирали пред Пекин  F.A.Z. новите инициативи на Пекин. 

В Китай, от друга страна, все повече наблюдатели смятат, че вманичаването на правителството по регулациите вече не може да се обяснява единствено с цел да се създаде по-голяма конкуренция в интернет индустрията, защита на потребителите и като цяло по-голяма социална справедливост. Процесът срещу услугата Didi,  интернет магазина Alibaba, доставчиците на уроци и много други технологични компании събудиха спомена, „че Китай е комунистическа държава", казва Йорг Вутке, президент на Европейската търговска камара в Пекин, пред германската медия. „Комунизмът обаче означава контрол“. Партията иска да контролира частния сектор, който макар и да е накарал страната да се издигне до световните върхове, сега е предназначен преди всичко да служи на политически цели.

Сега китайските държавни медии се опитват да успокоят инвеститорите след разпродажбата, която изтри близо 1,5 трилиона долара пазарната стойност на акциите в Хонконг и Китай. Спадът на курсовете не е устойчив и пазарът ще се стабилизира бързо, пише Securities Daily, позовавайки се на фонд мениджъри. Понижението до известна степен отразява неправилно тълкуване на политиката и влошаване на настроенията в някои фондове, се казва в анализа на Securities Times. Икономическите основи са непроменени и пазарът може да се стабилизира по всяко време, твърди медията.

Няма системен риск, пише China Securities Journal, цитирайки местни инвеститори и мениджъри на частни фондове, които казват, че инвеститорите не трябва да бъдат прекалено песимистични. А Shanghai Securities News дори говори за възможности за закупуване на качествени акции. Данджай Фаднис, управител на фонд във Fidelity, също е по-малко загрижен.

Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Стане ли образование, здравеопазване и сигурност в една държава стока на пазарен принцип... пиши е тая държава бегала и провалена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ZLOSTER
преди 2 години
Всъщност с тези си действия, няма да намалят желанието на родителите децата им да получат по добро образование, а ще вкарат услугата частни уроци в сивият сектор. По този начин допълнително ще я оскъпят заради рисковете на тези които ще я практикуват и съответно по малкият брой желаещи да предоставят подобна услуга. Ама да не забравяме, че точно китайците гонеха и избиваха врабчетата като вредители. А после се наложи да ги внасят от Канада и СССР за да предотвратят настъпилият глад от ръста на популацията скакалци и гъсеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още